Stručna mišljenja i ekspertize

Second opinion

U Poliklinici možete dobiti stručno mišljenje (tzv. “second opinion”) u vezi medicinskog problema, ukoliko je u domeni djelatnosti Poliklinike.

Svi naši suradnici, iz svoje perspektive i iskustva mogu vam izaći u susret savjetom, sugestijom ili uputom za daljnji postupak u vezi neke odredjene dijagnoze ili terapijskog postupka.

Second opinion

Kakva je praksa?

Opcija drugog mišljenja, tj. ‘second opinion’ u razvijenim je zemljama uobičajena medicinska praksa. U nekim slučajevima je čak i obavezna.

Naprimjer, neke ustanove u inozemstvu imaju ordinacije specijalizirane za stručna mišljenja i ekspertize. U nekim klinikama potrebno je proći taj korak da biste pristupili operaciji ili nekoj terapiji. Liječniku specijalistu daje svoje mišljenje na temelju simptoma i do tada učinjenih pretraga. Na taj način se želi vidjeti je li preporuka za neku terapiju ili pak operaciju opravdana u smislu uspješnosti, ali i isplativosti liječenja.

Nažalost, medicinska praksa ne funkcionira svugdje tako, iako je zanimljivo da Zakon o pravima pacijenata u određenoj mjeri omogućava druga stručna mišljenja i ekspertize.

Zašto second opinion?

Prema nekim podacima, na ovaj korak odlučuje se tek 20 posto pacijenata. Razlozi se kriju u nepoznavanju pacijenata i njihovih prava i bolesti, ali i strahu da se ne zamjere liječniku. Ovo posljednje nije nimalo neopravdano. Mnogi bi liječnici vrlo osobno shvatili činjenicu da je njegov pacijent potražio drugo mišljenje.

Prosudba drugog liječnika iznimno je bitna jer nam može potvrditi ispravnost odluka našega liječnika. Može pokazati i suprotno i omogućiti put da poboljšamo zdravstveno stanje mijenjanjem liječenja i promjenom terapije. 

Stručna mišljenja i ekspertize mogu ukazati da je dijagnoza pogrešna ili nedostatna s obzirom na specifičnosti koje svatko od nas posjeduje.

Dakle, ako niste zadovoljni ili želite jednostavno čuti drugo mišljenje, imate pravo od svoga liječnika opće prakse zahtijevati još jednu uputnicu za specijalistički pregled, bilo da želite čuti što neki drugi specijalist misli o vašoj dijagnozi i načinu liječenja, bilo da niste zadovoljni prethodnim mišljenjem. 

Otorinolaringologija