Kemijski piling

Još jedan od vrlo korisnih modaliteta u tretmanu usmjerenom ka poboljšanju teksture kože.

ŠTO JE KEMIJSKI PILING?

Kemijski piling (eng. oljuštiti, oguliti, skinuti) i njegove alternative efikasan su tretman za bore nastale prekomjernim izlaganjem suncu, kod blažih ožiljaka i različitih tipova akni. Osim toga, piling poboljšava izgled kože kod vidljivih mrlja i gubitka sjaja te kod promjena uzrokovanih starenjem. U mnogim slučajevima kemijski piling predstavlja prvi korak ka održanju mladolikog izgleda kože.

Danas su u upotrebi različiti preparati koji imaju površinski, srednje duboki i duboki učinak na slojeve kože, ovisno o težini problema. Općenito govoreći, dublji piling daje bolji i dugotrajniji učinak, dok blaži oblici pilinga dovode do bržeg oporavka, ali i kratkotrajnijeg efekta.

KEMIJSKI PILING LICA - PROCEDURA

Kemijski piling obično se izvodi kao manja operativna procedura. Manja područja na koži ne zahtijevaju anesteziju, dok je kod kemijskog pilinga cijelog lica potreba blaža sedacija i lokalna anestezija. Prije procedure koža se temeljito čisti antiseptičnom tekućinom koja uklanja sve nečistoće i priprema kožu za penetraciju aktivne supstance. Nakon toga piling otopina se nanosi aplikatorom. Nanošenjem nastaje osjećaj peckanja koji traje 20 – 30 minuta. Nakon završetka procedure može se primijeniti antibiotska krema ili mast kako bi kožu zaštitili i održali je vlažnom. Nakon otprilike 10 dana dolazi do promjene na koži koja poprima ružičastu boju, a površina je glađa i boljeg tonusa. Boja kože ostaje crvenkasta nekoliko tjedana nakon procedure, no te promjene se mogu prikriti makeup-om. U većini slučajeva nakon 6 – 8 tjedana koža poprima normalan tonus.

TIPOVI KEMIJSKOG PILINGA

Ovisno o dubini i intenzitetu učinka, piling se dijeli na površni, srednje duboki te duboki. Za kemijski piling lica u upotrebi su 4 različita tipa pilinga:

  • Glikolna kiselina – stimulira proizvodnju kolagena i dovodi do zadebljanja dermalnog sloja kože. Upotrebljava se kod blažih bora, začepljenih pora kože i akni. Tretmani se mogu ponavljati u pravilnim intervalima radi trajnijeg učinka.
  • Salicilna kiselina – upotrebljava se u površnom pilingu. Kako ne prodire u dublje slojeve, ne djeluje na duboke bore kože. Površinski piling nudi određeno poboljšanje tonusa i površine kože, ali rezultati su privremeni.
  • Trikloroctena kiselina (TCA) – dostupna u različitim koncentracijama koje imaju veći ili manji prodor u kožu, a odabire se već prema prirodi problema. Kao osnova srednje dubokog pilinga, donosi bolje rezultate od površnog. Cijeljenje je kraće od dubokog pilinga.
  • Fenol – kao najdublji dostupni piling, dovodi do dramatičnog učinka koji traje godinama. Fenolom tretiramo kožu koja ima teške promjene poput dubokih brazdi i bora, te promjene pigmenta. Potrebne su mjere opreza prilikom njegove primjene.

KEMIJSKI PILING I ALTERNATIVE – PREPORUKE ZA NJEGU KOŽE – ZO® SKIN HEALTH

Farmaceutska tvrtka bazirana u Long Beachu, California, razvija i pripravlja različite proizvode namijenjene prevenciji i poboljšanju različitih patoloških stanja kože (fotooštećenja, različite hiperpigmentacije, akne i rosacea).

Sustav ZO Skin Health, propisivan i kontroliran isključivo od medicinskog osoblja, posebno su razvijeni proizvodi za dubinski tretman kože.

Djelovanjem na dublje slojeve kože mogu se značajno korigirati površinske neravnine, oštećenja, hiperpigmentacije ili razlike u boji kože. Također, prodiranjem u dublje slojeve kože potiče obnavljanje stanica, cirkulaciju krvi, čime se postiže i bolja vlažnost kože. ZO Skin Health Obagi sustav obnavljanja zdravlja kože čini široki spektar proizvoda terapijskih protokola za svaku osobu neovisno o stanju kože, dobi, spolu ili boji.

Hydrafirm Eye Brightening Repair Creme – rješenje za problem kože oko oka

Kao jedan od vjerojatno najkorisnijih dodataka/preporuka uz operaciju blefaroplastike, svakako je Hydrafirm krema za tretman očiju, koji djeluje kao jedna vrsta liftinga tkiva vjeđa. Dizajnirana za uklanjanje znakova starenja kože oko očiju, pomaže zagladiti, učvrstiti te smanjiti tamne krugove i natečenost.

Trenutno najnaprednija tehnološka rješenja i dostignuća u terapiji kože – biotehnološki kompleksi, komponente biljnih matičnih stanica i višeterapijski prijenosni sustavi ugradjeni su u ZO Skin Health rješenja. Ovaj program medicinske kozmetologije idealan je za dobro motivirane, disciplinirane i informirane pacijente, jer samo tada rezultat može biti impresivan!