Sadržaj

ŠTO JE RINOPLASTIKA - KOREKCIJA NOSA?

Rinoplastika – estetska i funkcionalna operacija nosa, drugim riječima znači oblikovanje nosa. Ako je potrebna i kirurška korekcija nosne pregrade (septum), govorimo o septorinoplastici.

Vjerojatno najčeća konzultacija u plastičnoj kirurgiji glave i vrata zacijelo je ona o mogućnostima poboljšanja funkcije i izgleda nosa. Razlozi mogu biti različiti: loš izgled nosa još od djetinjstva, promjene uzrokovane starenjem ili pak posljedica neke stare ozljede (tada se uz rinoplastiku često moraju korigirati i stari ožiljci na koži. Nepobitno je da nos ima najveći utjecaj na izgled lica, pa i male promjene njegova izgleda mogu pridonijeti znatnom poboljšanju, a time i ukupnom estetskom skladu pojedinih dijelova lica. 

Glavni cilj operacije jest poboljšanje estetskog izgleda kako bi nos bio u pravilnijem suodnosu s ostatkom lica. Pritom mislimo ponajviše na centralni fokus promatrača našeg lica, a to su naše oči i u nešto manjoj mjeri uši.

Slike naših pacijentica prije i nakon rinoplastike vjerno ilustriraju navedeni koncept.

Operacija nosa - prije i nakon rinoplastike
Smanjenje koštano-hrskavične grbe i poboljšanje profilne linije nosa.
Rinoplastika - prije i nakon operacije - primjer
Reoblikovanje nosnog vrška uz smanjenje dorzuma nosa radi postizanja kontinuirane neprekinute linije profila.
Rinoplastika - korekcija nosa - prije i nakon rinoplastike
Smanjenje nosa s promjenom orijentacije nosnog vrška spada među najzahtjevnije operacije u kirurgiji nosa.

ESTETSKA I FUNKCIONALNA RINOPLASTIKA - KOREKCIJA NOSA – KONZULTACIJA

Prvi i najvažniji korak

Bez obzira bio razlog operacije funkcionalan (otežano disanje) ili estetski, odabir kvalificiranog operatera najvažniji je korak u donošenju odluke. Plastični kirurg glave i vrata educiran je za izvođenje operacija nosa, uha i grla te plastičnu kirurgiju glave i vrata, što daje jamstvo za sigurno izvođenje operacije.

Prvi i najvažniji korak u planiranju operacije jest pregled nosa i procjena njegovog odnosa prema ostatku lica. Tu spada i iscrpna konzultacija gdje kirurg mora doznati vaše razloge za operaciju.

Trebali biste razmisliti što vas doista smeta na nosu i to moći jasno objasniti na konzultaciji. Zgodan način je da se napravi mali popis. Ne brinite, svi kirurzi vole preciznosti i jasno izražavanje 😊.

Točno i dubinsko razumijevanje vašeg problema, stava i očekivanja predstavlja esencijalni dio u planiranju zahvata. Uostalom, slično vrijedi i za bilo koju drugu estetsku operaciju. Npr. vaš kirurg želi potvrdu da tražite operaciju zbog toga što ju želite upravo VI, a ne da biste udovoljili nekomu i nečem drugom.

Trebate takodjer razumjeti da nije moguće jednostavno uzeti fotografiju s interneta i očekivati da to postane vaš nos. Dok je svakako vrlo važno pogledati fotografije i zamisliti kako bi vaš nos mogao izgledati, nerealno je očekivati da vam plastični kirurg “da” nos neke druge osobe.

Analiza nosa - princip

Kao što je već komentirano, ishod vaše operacije može biti uvjetovan faktorima poput debljine kože, veličinom drugih struktura lica, čvrstoćom hrskavica i kosti kao i stanjem disanja prije operacije.

Debljina i tip kože može utjecati na uspjeh i konačni izgled nosa nakon operacije.

Vaše funkcionalne potrebe mogu biti ograničavajući faktor što se može napraviti u estetskom smislu. Dodatno, način na koji tkivo cijeli ispod kože (ožiljno tkivo) može utjecati na cijeljenje, katkad na nepredvidljivi način.

Što vaš operater želi čuti?

Vašem operateru recite kako želite da vaš nos izgleda, ali budite otvoreni za sugestije i mišljenje od liječnika ukoliko vas informira da su vam želje nerealne ili sugerira alternativne promjene. Npr. većina pacijenata želi ravan nos iz profila, ali u nekim konfiguracijama lica minimalna grbica može izgledati još bolje.

Dužnost i profesionalne norme obvezuju operatera da odgovori na sva vaša pitanja. Na taj način dobivate potpunu informaciju o mogućnostima i ograničenjima rinoplastike, kao i obavezne sigurnosti za pacijenta koja se mora uračunati kod donošenja odluke za ili protiv operacije.

Vaš operater i vi morate se složiti oko ciljeva zahvata. Ukoliko imate nedoumice ili dodatna pitanja nakon konzultacije, dogovorite još jedan razgovor u Poliklinici ili odaberite “second opinion” razgovor kod drugog kirurga, to je odličan način da vam sve bitno sjedne na svoje mjesto. Vi trebate biti sigurni i zadovoljni odabranim kirurškim planom i da imate realna očekivanja što se može, a što ne može postići.

Fotografiranje

Fotografiranje i planiranje operativnog zahvata sastavni su dio prijeoperativne pripreme. Bit će vam objašnjeno na koji se način hrskavične i koštane strukture nosa mogu oblikovati da bi nos poprimio novi oblik i kako npr. preoblikovanje brade može još više poboljšati željene rezultate. U sklopu planiranja rinoplastike učini se fotografiranje iz nekoliko kuteva gledanja.

Pokazuje odnos izmedju obrva, nosa i brade. Omogućuje mjerenje  projekcije (koliko vrh nosa ide prema naprijed) i rotacije (položaj vrška nosa prema gore ili dolje).

Pokazuje eventualnu zakrivljenost nosa, probleme sa devijacijom septuma (nosne pregrade). Pokazuje dobro i širinu nosa.

Pokazuje trokutasti oblik nosnog vrška, širinu i oblik nosnica. Pokazuje i kolumelu (koža izmedju nosnica).

Pokazuje skladnost nosa sa obrazima i drugim dijelovima lica.

Procjena nosa kod facijalne mimike poput smijanja.

Simulacija rezultata

Premda kompjuterska simulacija rezultata može točno kao to što želite, treba imati na umu da se radi samo o usaglašavanju želja tj. preferenci kirurga prilikom planiranja zahvata. Ta slika ne pokazuje rezultat kakav će biti nakon stvarne operacije.

Nikako ne treba smetnuti s uma da je dobar dio rinoplastike stvar estetskih kriterija i ukusa kirurga. To je dio nečega što je poznato u strčnoj literaturi kao “Art of rhinoplasty” i vrlo je važan dio koncepta rinoplastike.

Budite sigurni da razumijete ciljeve vašeg mogućeg operatera! Činjenica jest da ne postoji “perfektna” rinoplastika. Čak i ako kirurg izvede identičnu operaciju na identičnim blizancima, ne može se garantirati da će nosevi izgledati isto. Uvijek se radi o varijacijama u procesu dugotrajnog cijeljenja.

Idealna dob za rinoplastiku

Mnoga su pitanja usmjerena na minimalnu ili maksimalnu dob za operaciju.

Estetska operacija nosa najbolje se radi nakon završetka tjelesnog rasta mlade osobe. To obično znači 16 godina kod žena, 17-18 kod muških pacijenata. Iznimka su vrlo teške deformacije s otežanim disanjem, kad se operacija može izvesti i u ranijoj dobi.
S druge strane spektruma dobi, kod starijih osoba rinoplastika se može izvesti ukoliko ne postoje druge medicinske prepreke. Kod starijih osoba, hrskavica se stanjuje i gubi elasticitet, što dovodi do “produljenja” nosa i pada nosnog vrška. Tada nos može posljedično izgledati grbav nego u mladjoj dobi. Može doći i do smanjenja prostora unutar nosa i težeg disanja.

Sve to može biti tema dodatnih kirurških koraka u poboljšanju ili prevenciji problema.

KIRURŠKE TEHNIKE RINOPLASTIKE

Kako se operacija izvodi?

Rinoplastika – estetska i funkcionalna operacija nosa, započinje incizijama (rezovima) kako bi se pristupilo hrskavičnim i koštanim strukturama nosa. Većina rezova izvodi se unutar nosa, tj. nevidljivi su izvana. U drugim slučajevima rez se radi u području kolumele (koža između dviju nosnica). U sljedećem koraku odstranjuju se, dodaju ili preoblikuju hrskavica i kost kako bi se dobio novi izgled nosa. Na primjer, ako je vršak nosa prevelik, operater može na navedeni način smanjiti njegovu veličinu. 

Rinoplastika - korekcija nosa - modeliranje vrška nosa
Kut koji nos čini s gornjom usnicom također se može mijenjati kako bi bio prihvatljiviji i zadovoljio estetske kriterije.

Na kraju operacije, incizije se zatvaraju kirurškim šavima, a na vanjski dio nosa postavlja se imobilizacija (flasteri i plastična udlaga). Nos se u pravilu tamponira iznutra na obje strane da bi se održala stabilnost nosne pregrade (septuma) i zadržao oblik postignut na kraju operacije. 

Nazalni kanal za zrak - Cotler airway
Postoji mogućnost postavljanja mekane tamponade koja dopušta disanje kroz nos neposredno nakon operacije.

Faktori rizika kod rinoplastike općenito su mali, ali o svima njima bit će govora na konzultaciji.

Prezervacijska strukurna rinoplastika

Suvremene tehnike rinoplastike uključuju i recentna saznanja koja se primjenjuju u prezervacijskoj rinoplastici.

NAKON OPERACIJE

Nekoliko prvih dana nakon rinoplastike mogu se pojaviti manje otekline i hematomi oko očiju i okolnog tkiva lica. U tom slučaju pomažu hladni oblozi koji smanjuju oteklinu i osjećaj pritiska. U slučaju bolova daju se analgetici. Ako je nos tamponiran, tamponada se odstranjuje 3. – 5. dan nakon operacije.

Nakon detamponade treba izbjegavati jako ispuhivanje nosa sljedećih tjedan dana. Postavljena imobilizacija služi kao zaštita od traume, tj. da se struktura nosa održi stabilnom 5 – 7 dana. Jako je važno da slijedite upute operatera, a naročito da držite glavu uzdignutu prilikom ležanja i spavanja kraće vrijeme nakon operacije. Nekoliko tjedana nakon operacije treba izbjegavati veće fizičke aktivnosti.

Pretjerano izlaganje suncu, jak napor i rizik ozljeđivanja također treba izbjegavati. Ako nosite naočale, pazite da ne pritišću kožu nosa u osjetljivom operiranom području. Nužno je pridržavati se preporučenih kontrola u svrhu praćenja cijeljenja. O svim neuobičajenim promjenama treba obavijestiti operatera.

Rinoplastika - primjer - prije i nakon operacije nosa
Za kraj donosimo još jedan primjer rezultata operacije nosa - rinoplastike, gdje su dugotrajno održani stabilnost i projekcija nosa te uredna funkcija disanja.