Rinoplastika - korekcija nosa

Što je rinoplastika?

Konzultacija

Kirurška tehnika

Nakon operacije

ŠTO JE RINOPLASTIKA - KOREKCIJA NOSA?

Rinoplastika – estetska i funkcionalna operacija nosa, drugim riječima znači oblikovanje nosa. Ako je potrebna i kirurška korekcija nosne pregrade (septum), govorimo o septorinoplastici.

Vjerojatno najčeća konzultacija u plastičnoj kirurgiji glave i vrata zacijelo je ona o mogućnostima poboljšanja funkcije i izgleda nosa. Razlozi mogu biti različiti: loš izgled nosa još od djetinjstva, promjene uzrokovane starenjem ili pak posljedica neke stare ozljede (tada se uz rinoplastiku često moraju korigirati i stari ožiljci na koži. Nepobitno je da nos ima najveći utjecaj na izgled lica, pa i male promjene njegova izgleda mogu pridonijeti znatnom poboljšanju, a time i ukupnom estetskom skladu pojedinih dijelova lica. 

Glavni cilj operacije jest poboljšanje estetskog izgleda kako bi nos bio u pravilnijem suodnosu s ostatkom lica. Pritom mislimo ponajviše na centralni fokus promatrača našeg lica, a to su naše oči i u nešto manjoj mjeri uši.

like naših pacijentica prije i nakon rinoplastike vjerno ilustriraju navedeni koncept.

Operacija nosa - prije i nakon rinoplastike
Rinoplastika - prije i nakon operacije - primjer
Rinoplastika - korekcija nosa - prije i nakon rinoplastike

ESTETSKA I FUNKCIONALNA RINOPLASTIKA - KOREKCIJA NOSA – KONZULTACIJA

Bez obzira bio razlog operacije funkcionalan (otežano disanje) ili estetski, odabir kvalificiranog operatera najvažniji je korak u donošenju odluke. Plastični kirurg glave i vrata educiran je za izvođenje operacija nosa, uha i grla te plastičnu kirurgiju glave i vrata, što daje jamstvo za sigurno izvođenje operacije. Dužnost i profesionalne norme obvezuju operatera da odgovori na sva vaša pitanja. Na taj način dobivate potpunu informaciju o mogućnostima i ograničenjima rinoplastike, kao i obavezne sigurnosti za pacijenta koja se mora uračunati kod donošenja odluke za ili protiv operacije.

Važne su teme konzultacije tip kože i dob pacijenta. Debljina i tip kože može utjecati na uspjeh i konačni izgled nosa nakon operacije. Prije nego se pristupi operaciji, potrebno je da pacijent dosegne završetak punog tjelesnog rasta, što je obično 15. ili 16. godina žvota. Iznimka su vrlo teške deformacije s otežanim disanjem, kad se operacija može izvesti i u ranijoj dobi.

Fotografiranje i planiranje operativnog zahvata sastavni su dio prijeoperativne pripreme. Bit će vam objašnjeno na koji se način hrskavične i koštane strukture nosa mogu oblikovati da bi nos poprimio novi oblik i kako npr. preoblikovanje brade može još više poboljšati željene rezultatekod donošenja 

Analiza nosa - princip

KIRURŠKE TEHNIKE RINOPLASTIKE

Rinoplastika – estetska i funkcionalna operacija nosa, započinje incizijama (rezovima) kako bi se pristupilo hrskavičnim i koštanim strukturama nosa. Većina rezova izvodi se unutar nosa, tj. nevidljivi su izvana. U drugim slučajevima rez se radi u području kolumele (koža između dviju nosnica). U sljedećem koraku odstranjuju se, dodaju ili preoblikuju hrskavica i kost kako bi se dobio novi izgled nosa. Na primjer, ako je vršak nosa prevelik, operater može na navedeni način smanjiti njegovu veličinu. Kut koji nos čini s gornjom usnicom također se može mijenjati kako bi bio prihvatljiviji i zadovoljio estetske kriterije.

Rinoplastika - korekcija nosa - modeliranje vrška nosa

Na kraju operacije, incizije se zatvaraju kirurškim šavima, a na vanjski dio nosa postavlja se imobilizacija (flasteri i plastična udlaga). Nos se u pravilu tamponira iznutra na obje strane da bi se održala stabilnost nosne pregrade (septuma) i zadržao oblik postignut na kraju operacije. Postoji mogućnost postavljanja mekane tamponade koja dopušta disanje kroz nos neposredno nakon operacije.

Nazalni kanal za zrak - Cotler airway

Faktori rizika kod rinoplastike općenito su mali, ali o svima njima bit će govora na konzultaciji.

NAKON OPERACIJE

Nekoliko prvih dana nakon rinoplastike mogu se pojaviti manje otekline i hematomi oko očiju i okolnog tkiva lica. U tom slučaju pomažu hladni oblozi koji smanjuju oteklinu i osjećaj pritiska. U slučaju bolova daju se analgetici. Ako je nos tamponiran, tamponada se odstranjuje 3. – 5. dan nakon operacije, a katkad i ranije.

Nakon detamponade treba izbjegavati jako ispuhivanje nosa sljedećih tjedan dana. Postavljena imobilizacija služi kao zaštita od traume, tj. da se struktura nosa održi stabilnom 5 – 7 dana. Jako je važno da slijedite upute operatera, a naročito da držite glavu uzdignutu prilikom ležanja i spavanja kraće vrijeme nakon operacije. Nekoliko tjedana nakon operacije treba izbjegavati veće fizičke aktivnosti.

Pretjerano izlaganje suncu, jak napor i rizik ozljeđivanja također treba izbjegavati. Ako nosite naočale, pazite da ne pritišću kožu nosa u osjetljivom operiranom području. Nužno je pridržavati se preporučenih kontrola u svrhu praćenja cijeljenja. O svim neuobičajenim promjenama treba obavijestiti operatera.

Za kraj donosimo još jedan primjer rezultata operacije nosa – rinoplastike, gdje su dugotrajno održani stabilnost i projekcija nosa te uredna funkcija disanja.

Rinoplastika - primjer - prije i nakon operacije nosa