Estetski implanti

Zašto estetski implanti?

Regije pogodne za implant – tehnike

Konzultacija

Mjere opreza

ZAŠTO ESTETSKI IMPLANTI?

Eststski implanti u plastičnoj kirurgiji glave i vrata služe poboljšanju i pojačavanju facijalnih kontura te pomažu stvaranju harmoničnog balansa individualnih osobitosti lica. Time se naglašavaju konture lica i dovodi do poboljšanja i veće skladnosti pojedinih područja glave. Često se preporučaju mlađim osobama kako bi se postigao bolji balans međusobno ovisnih regija lica. Na primjer, može se postići pojačanje linije čeljusti, brade ili područja jagodica. Danas postoje različite vrste materijala od kojih su implanti načinjeni.

REGIJE LICA POGODNE ZA IMPLANT

Brada

Slobodno možemo reći da lijep i skladan profil lica ponajviše ovisi o izgledu nosa i brade. Upravo navedena činjenica razlog je da se brada korigira najčešće nakon konzultacije za operaciju nosa, kada operater pokuša postići što idealniji profil. Brada se može korigirati umetanjem implanta ili operacijom pomicanja prednjeg segmenta kosti (genioplastika). Također dolazi u obzir i submentalna liposukcija kao jedna od pomoćnih metoda.

Operaciji brade može se pristupiti malim rezom ispod brade ili unutar usta, sa unutarnje strane donje usne. Pažljivim prepariranjem mekih česti brade učini se prostor za umetanje implanta. Implant koji se postavlja može biti načinjen od različitog materijala, a najčešće silikona. Operater izabire implantat točnog oblika i oblikuje ga prema konturama donje čeljusti (mandibule), nakon pažljivog mjerenja i fotografiranja.

Šavi se uklanjanju 5 – 7. dan. Neposredno nakon operacije može doći nelagode u obliku oticanja i hematoma operiranog područja, uz poteškoće smijanja i govora.

Jagodična kost

Postavljaju se incizijom (rezom) sa unutarnje strane obraza. Nači odabira implanta i kirurška tehnika umetanja slična je i kao kod postavljanja implanta brade. Nakon operacije potrebne su mjere održavanje higijene usne šupljine i zuba.

Ostale regije lica

U nekim slučajevima teških defekata glave, nosnog profila ili različitih anomalija uške.

ESTETSKI IMPLANTI – KONZULTACIJA

Vrlo je bitno da se razjasne sva pitanja u vezi implantata (očekivanja, mogućnosti, konačni rezultat, oporavak). Ukoliko je vaš operater predvidio postavljanje implanta pristupom kroz rez u ustima, važan je podatak o navikama pušenja, čeljusnim ili stomatološkim problemima. Obično se predlaže opća anestezija, no postoji mogućnost i lokalne anestezije sa sedacijom.

Implantat se bira i naručuje individualno za svakog pacijenta posebno, nakon pažljive analize lica, mjerenja dimenzija i fotografiranja. Poliklinika najčešće koristi proizvode američke tvrtke Implantech®, ali su prema indikacijama i željama dostupni i ostali kvalitetni proizvodi registrirani na području RH.

U brojnim slučajevima postavljanje implanta može se kombinirati i sa dermalnim filerima.

MJERE OPREZA I KOMPLIKACIJE

Naravno, kao i u svim operacijskim zahvatima, tako i kod postavljanja implantata postoji mogućnost komplikacija. Naprimjer, implant može „skliznuti“ sa postavljenog mjesta te ga je potrebno vratiti u prvobitni položaj novom operacijom. Postoji mogućnost infekcije u području postavljenog implanta. Takvi slučajevi liječe se antibioticima, a ako ne dođe do poboljšanja, implant je potrebno ukloniti i postaviti ga kasnije, kada se smire znaci upale. Većina danas upotrebljavanih implantata izrađena je od silikona. U ovom trenutku ne postoje znanstveni dokazi o štetnosti takve upotrebe silikona.