Dermalni fileri

Sadržaj

ŠTO SU DERMALNI FILERI?

Najaktualniji trendovi u minimalno invazivnoj estetskoj kirurgiji glave i vrata ne mogu mimoići dermalna punila. Njihova namjena je ponajprije naglašavanje ili nadoknada volumena, ispravljanje defekata kontura pojedinih regija lica te isticanje pojedinih finih detalja. Filere ponekad zovemo i tkivni punjači.

Životna dob kada bore na licu i vratu postaju problematične djelomično odredjuje naša genetika. Osim toga, veliki utjecaj ima tip kože, izloženost suncu, pušenje i prehrambene navike na to kako naša koža stari. Dodatno, neke od bora su jednostavno rezultat brazdi kone stvaraju mišići na licu stalnom aktivnošću (tzv. mimička muskulatura).

Kada razmatrate da biste htjeli poboljšati bore ili brazde na licu ili korigirati neki detalj na vašem licu vrlo je važno da imate specifičan cilj zbog toga što učinci ovakvih tretmana imaju vrlo ograničen učinak.

dermalna punila
Aplikacija hijaluronskog dermalnog punila.

Mnoge od ovih ambulantnih procedura uključuju injiciranje preparata kako bi se popunila bora, brazda ili depresija u tkivima. Fileri se mogu koristiti istovremeno sa botoksom kod nekih bora ovisnih o radu mišića (najčešće glabelarne bore mrštilice izmedju očiju). Neke invazivnije i time efektivnije metode mogu uključivati kemijski piling, laser i dermoabraziju. Kod vrlo dubokih bora neke od tih procedura kombiniraju se sa faceliftingom ili drugim tehnikama usmjerenim na repozicioniranje kože ili poboljšanje teksture.

Na raspolaganju su mnogi materijali i preparati, a u Poliklinici koristimo neka od njih, sa kojima imamo najviše iskustva. Najosnovnija trenutna podjela filera jest na skupinu hijaluronskih (HA) i nehijaluronskih.

HIJALURONSKA DERMALNA PUNILA

Hijaluronska dermalna punila uvjerljivo su najsigurniji i najefikasniji minimalno invazni estetski tretman u današnjoj praksi. HA je kemijski prirodni šećer (polisaharid) koji se normalno nalazi u koži. Neki od preparata mogu sadržavati i lokalni anestetik.

U Poliklinici imamo najviše iskustva sa navedenim vodećim dermalnim punilima na bazi HA.

Ostali fileri legalno dostupni na hrvatskom tržištu mogu se aplicirati prema želji pacijenta.

Različiti brendovi filera variraju prema tome kako su kemijski proizvedeni (tzv. cross linking efekt), kako su pripravljeni u ampuli (više gelasti ili poput sitnih partikla), da li je dodan lokalni anestetik, kao i koncentraciji aktivne suspstance. Svi ovi čimbenici mogu utjecati na izgled i dugotrajnost učinka.

OSTALI FILERI

Dermalna punila – fileri koji u sastavu nemaju HA predstavljaju zanimljivi i pomalo zanemareni spektar proizvoda. Svaki od njih ima različit sastav, mehanizam djelovanja te indikacije. Navedeni su najzanimljiviji proizvodi, sa kojima imamo i najviše iskustva.

Izbor preparata

Radiesse je dermalni filer sa trostrukim učinkom:

 1. redukcija bora
 2. lifting dodavanjem volumena
 3. rejuvenacija kože

Napravljen je od kalcij hidroksiapatita, u gelu topljivim u vodi. Prirodno se nalazi u kostima i zubima.

Nakon injekcije nastaje resorpcija gela koji nestaje nakon 8 – 12 tjedana, nakon kojega ostaje samo materijal CHA. U duljem vremenskom roku doprinosi stimulaciji kolagena u dubljim tkivima.

Posebno je odobren od FDA za povećanje volumena, naročito kod facijalne lipoatrofije. Odličnog sigurnosnog profila, Radiesse pokriva različite indikacije:

 • umjereno izražene i duboke nazolabijalne brazde
 • duboke brazde oko kuteva usana (usne komisure), marionette linije
 • dodavanje volumena u obraze
 • duboke depresije od traumatskih ožiljaka i akni
 • definiranje konturne linije brade

Ovaj filer traje 10 – 14 mjeseci uz odličnu toleranciju. U većini slučajeva lokalni anestetik kod primjene nije potreban.

Oteklina i modrice koje mogu nastati nakon primjene Radiessea posljedica su dodavanja volumena, masaže i dubine na kojoj se produkt injicira.

Poly-L-laktična kiselina (PLLA) (Sculptra®) injektabilno je dermalno punilo, a kao stimulator kolagena koje pomaže nadoknadu izgubljenog kolagena. Sculptra Aesthetic pomaže restoraciji dubokih tkiva i poboljšanju izgleda dubokih bora na licu.

Nakon aplikacije pacijent treba masirati područje injekcije 5 dana da se poveća volumen aktivne supstance PLLA.

Očekivano trajanje učinka je do 2 godine.

KAKO SE TRETMAN FILERIMA IZVODI I ŠTO OČEKIVATI?

U koje regije lica primjenjujemo dermalna punila?

Trenutno se fileri injiciraju u tzv. dermis (drugi sloj kože) ili ispod kože (subkutano).

 • Nazolabijalne brazde/bore
 • Fine linije ili dublje brazde (nadoknada volumena) na licu
 • Usnice i perioralna regija
 • Konturiranje obrva, jagodične regije i brade

Postupak

Prije same aplikacije filera, pacijent treba imati jasne ciljeve što želi postići. U sklopu konzultacije liječnik se pridružuje sugestijama i prijedlozima. Ukoliko vam nije sasvim jasno što liječnik želi postići svakako postavljajte pitanja.

U najvećem broju slučajeva dovoljna je primjena anestetičke kreme, tek izuzetno liječnik može savjetovati lokalni anestetik u vidu bloka živca (slično zubarskoj anesteziji). 

Učinak HA na mjestu injiciranja dolazi djelomično zbog samog dodanog volumena, a djelomično od činjenice da je HA hidrofilna (privlači vodu u to područje). Ovaj hidrofilni efekt djelomično je odgovoran za pojavu otekline prvih nekoliko dana do tjedana nakon primjene. Najčešće se javlja kod augmentacije usnica.

Dugotrajnost učinka

Kod svih resorbirajućih filera tipa hijaluronske kiseline, duljina učinka je različita od osobe do osobe i ovisi o intenzitetu pomicanja lica na mjestu injiciranja. Pravilo je da učinak ne prestaje iznenada već do resorpcije dolazi polagano tijekom vremena.

Neki pacijenti odabiru ponovni tretman ranije od drugih, što je stvar osobnog odabira.

Fileri NLB prije poslije
Tretman nazolabijalnih bora (NLB) HA filerom, prije i nakon aplikacije.
Augmentacija usnica prije poslije
Tretman usnica HA filerom, prije i nakon aplikacije.