Dermoabrazija

 

Procedura

Postoperativna njega i mjere opreza

Rizici i komplikacije

Alternative

 

Dermoabrazija spada u još jednu metodu fine “obrade” površinskih slojeva kože. Njome najčešće popravljamo izgled kože lica promijenjene ožiljcima (kirurškim ili traumatskim, posljedice akni), tetovažama ili površinskim borama, najčešće kao posljedice prekomjernog izlaganja suncu. Ponekad može biti i metoda izbora za prekancerozne tvorbe na koži (keratoze). Ovim tretmanom zaglađujemo oštre rubove površinskih neravnina, dajući koži mekaniji izgled.

Dermoabrazija se može učiniti na manjim površinama ili na cijelom licu, kao samostalan zahvat ili u sklopu neke druge procedure (faceliftkirurška revizija ožiljka ili kemijski piling).

Najvažniji faktori prilikom odabira kandidata su tip i boja kože, tj. stupanj pigmentacije. Potrebna je pažnja kod pacijenata sa aktivnim stadijem akni, promjena uzrokovane medicinskim zračenjem ili već ranije učinjenim kemijskim pilingom.

DERMOABRAZIJA - PROCEDURA

Dermoabrazija se izvodi u lokalnoj anesteziji, uz mogućnost kombiniranja sa sedativom. Trajanje procedure ovisi o tipu i površini tretirane promjene. Moguće je i da se postupak izvede u nekoliko seansi.

Tehnički govoreći, dermoabrazija se sastoji od uklanjanja površnih slojeva kože sa dijamantnim svrdlom (frezom). Abrazivna procedura traje sve dok operater ne dosegne sigurnu razinu dubine u koži na kojoj se ožiljak illi tretirane bore ne vide.

Dermabrazija Kože
Tehnika dermoabrazije na malom dijelu kože: uređaj pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na kožu, prvo područje u nizu paralelnih prolaza, zatim pod pravim kutom u odnosu na prvi prolaz.

POSTOPERATIVNA NJEGA I MJERE OPREZA

Neposredno nakon dermoabrazije koža bude crvena i otečena, prisutno je peckanje ili lokalizirani bolovi, a može doći i do nelagode prilikom govora ili žvakanja. Otekline nestaju u prvih tjedan dana. Eventualno prisutna krasta otpadne u trenutku nastanka novog ružičastog čvrstog sloja kože, što predstavlja znak nesmetanog cijeljenja. U slučaju izraženijeg svrbeža i peckanja, vaš operater može preporučiti neku od masti za olakšanje sipmtoma. Za muškarce se preporuča upotreba električnog brijača neko vrijeme nakon zahvata.

Koža u prvih nekoliko tjedana poprima svjetloružičastu boju, a u tom razdoblju potrebne su neke mjere opreza. Najmanje dva tjedna od zahvata ne preporučuje se nikakva aktivnost koja može rezultirati udarcem u lice. Aktivniji sport, naročito sa loptom, treba se izbjegavati 4-6 tjedana. Potrebno je izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu i vjetru, kao i kupanje u kloriranoj vodi najmanje 4 tjedna (bazeni). Nakon cca mjesec dana mogu se konzumirati alkoholna pića bez opasnosti od razvoja crvenila kože.

U kasnijem razdoblju razvoja novog pigmenta u koži (6-12 mjeseci) nužne su mjere zaštite od sunca. Kada dođe do potpune pigmentacije, boja tretirane zone bi trebala biti ista ili vrlo slična okolnoj koži i jedva zamjetljiva.

DERMOABRAZIJA – KOMPLIKACIJE I RIZICI

U najznačajniji rizik dermoabrazije spada mogućnost promjena u pigmentaciji kože. U nekih pacijenata može doći do trajnih promjena u vidu tamnjenja kože (hiperpigmentacija), obično kod jačeg izlaganja suncu. S druge strane, neki pacijenti mogu razviti svjetliji tonus (hipopigmentacija). Također je moguće nastajanje sitnih bjelkastih točkastih promjena (milia) koje obično brzo nestaju, a rjeđe je potrebno njihovo uklanjanje. Ponekad nakon dermoabrazije dolazi do širenja pora kože, promjena koja također nestaje nakon kraćeg vremena.

Vrlo rijetka mogućnost je razvoj ožiljnog tkiva u obliku keloida ili hipertrofičnog ožiljka. U tim slučajevima, nakon već završenog cijeljenja javlja se svrbež, tretirano područje postane crveno, uzdignuto od razine okolne kože. To mogu biti rani znaci početka stvaranja abnormalnog ožiljka. Tada pomažu injekcije steroida kako bi se tkivo ožiljka omekšalo. Važno je da odmah kontaktirate operatera kako bi se pregledalo operirano područje i odredila terapija, ukoliko je potrebno.

ALTERNATIVNE PROCEDURE

Kemijski piling jedna je od alternativa dermoabraziji.

Općenito govoreći, pilingom češće tretiramo finije bore, dok grublje i dublje promjene i ožiljke uklanjamo abrazijom. Kod pojedinaca nešto tamnije puti preferira se dermoabrazija, naročito kod ograničenih mjesta primjene. Odabir jedne ili druge procedure leži na operateru i njegovom iskustvu.