Povećanje brade

Postizanje balansa - povećanje brade može napraviti veliku razliku u profilu

Važan element u procjeni lica i nosa predstavlja brada. Pacijenti koji žele smanjenje nosa često su iznenadjeni kada se na konzultaciji predloži povećanje brade pomoću ugradnje implanta. Razlog tome je što mala neupadljiva brada može ostaviti iluziju većeg nosa nego što realno jest.

Ukoliko imate osjećaj da je vaš nos prevelik ili strši prema naprijed, pogledajte pobliže vašu bradu. Vrlo često se radi o pitanju balansa. “Slaba” ili uvučena linija brade može učiniti vaš nos većim. Zanimljivo, i korijen nosa, tj. uvučen prijelaz nosa prema čelu čini nos još više prominirajućim.

Procjena oblika i veličine brade

Kod kliničkog pregleda, najvažniji je pogled sa strane, iz profila. Općenito govoreći, okomita linija koja polazi sa ruba donje usnice treba dotaknuti bradu. Ako je vrh brade iza te zamišljene linije, možda je potrebna augmentacija brade radi postizanja balansa lica. Suprotno, ukoliko je brada ispred okomice, smanjenje brade (redukcijska mentoplastika) dolazi u obzir.

Profilna linija nos-brada
Poboljšanje profilne okomite linije nos-brada nakon zahvata.

Povećanje brade može se napraviti samostalno, ili u istom aktu s operacijom nosa. Takodje se može učiniti sa faceliftom, liposukcijom lica ili vrata ili neke druge procedure na licu.

Kao relativno manja operacija, augmentacija brade može doprinijeti velikoj razlici u kirurškom rezultatu, do te mjere da se na nosu ne moraju raditi velike promjene. Na taj način se još uvijek postiže poboljšanje harmonije lica.

Tijek zahvata i nakon njega

Oblik i projekcija male brade se poboljšava implantom napravljenim od specijalnog kirurškog (najčešće silikon) ili sličnog materijala koji je prilagodjen prirodnim tkivima.

Procedura je vrlo sigurna, i koristi materijal koji je već dulje vremena dokazan u praksi. Implant dolazi u različitim veličinama i oblicima, a odabire se prema obliku brade i željenim promjenama. U Poliklinici najčešće koristimo implante američke tvrtke Implantech®. Operacija se izvodi kroz mali rez kože u prirodnoj brazdi ispod brade.

Ugradnja implanta bradeNakon toga napravi se mali prostor u obliku džepa kroz koji se postavlja implant. Rez se pažljivo sašije. Nakon zahvata nosi se steznik nekoliko dana. Moguće su manje otekline ili osjećaj rastezanja, što prestaje nakon nekoliko dana. Potrebno je izbjegavati udaranje operiranog područja te uzimanje hrane koja zahtijeva prejako žvakanje.

Povećanje brade prije i poslije
Pacijent prije i nakon povećanja brade i liposukcije podbratka.

Više informacija o implantima nalazi se ovdje.