Sadržaj

BLEFAROPLASTIKA – INDIKACIJE I OGRANIČENJA

Estetska operacija – korekcija vjedja operativni je zahvat kojim uklanjamo viseće kapke i koji vas mogu činiti starijim ili smetati jasnom vidu. Tom operacijom uklanjaju se i vrećice ispod očiju koje licu daju umoran i istrošen izgled. S tehničke strane, blefaroplastikom smanjujemo i/ili repozicioniramo višak masti, mišića i kože sa gornje i donje vjeđe.

Rezultat ove operacije je pomlađen i odmorniji izgled.

KONZULTACIJA PRIJE OPERACIJE KAPAKA

Tijekom konzultacije obavit ćemo pregled očiju i razjasniti važna pitanja o mehanizmu stvaranja suza, suhoće očiju, nošenja kontaktnih leća. Vaš operater će uzeti medicinsku anamnezu i objasniti mogućnosti i ograničenja blefaroplastike. Bitni su i podaci o životnoj dobi, tipu kože, kao i stanju vida. Nakon donošenja odluke o operaciji, doznati ćete neke detalje kirurške tehnike te potrebni tip anestezije i sve rizike zahvata.

Ukupni rezultat može se možda poboljšati dodatnom procedurom, bilo u sklopu ovog zahvata ili kao samostalna operacija. Vaš operater može preporučiti izvođenje istovremenog liftinga čela s namjerom da se malo podignu spuštene obrve ili osvježi izgled čela. Također dolazi u obzir uklanjanje bora oko očiju nekom neinvazivnom metodom (dermalno punilo, neuromodulatori poput botoksa ili kemijski piling). Na taj način postiže se potpuniji i trajniji učinak. U širem smislu čak i poboljšanje izgleda nosa rinoplastikom može skrenuti pažnju na oči kao centralni fokus promatranja lica.

Markiranje Za Blefaroplastiku te Područja Najčešće Patologije Donjih Vjedja
Markiranje za blefaroplastiku te područja najčešće patologije donjih vjedja.

BLEFAROPLASTIKA - TEHNIKE

Gornja blefaroplastika

Na početku operacije gornjeg kapka kirurg crta linije na koži kako bi se ožiljak maksimalno uklopio u postojeće prirodne brazde i na taj način učinio manje vidljivim. Potom se učini incizija (rez) na koži, uklanja suvišak masti, mišića i kože. Incizija se zatvara finim vrlo tankim šavima i na taj način vidljivost ožiljka značajno smanjuje.

Donja blefaroplastika

Operacija donjeg kapka započinje rezom smještenim nekoliko milimetara ispod linije trepavica u kožnoj brazdi koja se ističe mimikom smijanja. Suvišak mišića i masti odstranjuje se zajedno sa kožom i incizija zatvara istim postupkom kao i na gornjoj vjeđi. U nekim slučajevima, donjoj vjeđi također se može pristupiti i rezom kroz konjunktivu (transkonjunktivalna blefaroplastika), ako je osnovni problem u suvišku masti. Incizija se u tom slučaju izvodi s unutarnje strane donje vjeđe i odstranjuje višak masti. Ovaj rez se ne vidi nakon operacije. Uobičajeno trajanje operacije je 1 – 2 sata.

Na kraju operacije kapaka nije nužno da se oči pokrivaju, ali je obavezno stavljanje antibiotske masti na operirano područje kao i masti ili kapi protiv suhoće rožnice, kada za to postoji potreba. Određeni stupanj oticanja i stvaranja hematoma je neizbježan. Redovito stavljanje hladnih obloga kao i podizanje uzglavlja nužno je kako bi se olakšalo cijeljenje i ubrzao oporavak. Prema potrebi propisati će se određeni lijekovi koji će smanjiti takvu nelagodu.

Šavi se vade za 5 – 7 dana nakon zahvata.

UPUTE NAKON BLEFAROPLASTIKE

Bez obzira bio vaš razlog za operaciju medicinski ili strogo kozmetički, pacijent mora na sebe preuzeti obvezu pridržavanja prijeoperativnih i postoperativnih instrukcija.

Otprilike 7 – 10 dana nakon operacije kapaka, operirano područje potrebno je čistiti blagim antiseptičkim sredstvom (može se osjećati suhoća, svrbež i pritisak). Katkada se preporučuje kapanje odredjenih kapi u oči, a daju se i informacije o aktivnostima koje treba izbjegavati narednih nekoliko tjedana.

Blefaroplastika
Konačni rezultat je osvježeno lice, pomlađenog i ljepšeg izgleda očiju, što se može prepoznati na fotografiji operirane pacijentice.