Botox i drugi neuromodulatori u estetici

 

Najčešće tretirane regije

Postupak i potencijalne komplikacije

Rezultati

Ostale primjene botoxa

 

Botox (Botulinum tip A) kao najvažniji neuromodulator predstavlja čest tretman u estetici lica. Potkožnim injiciranjem blokira širenje živčanih impulsa i posljedičnu aktivnost mišića odgovornih za stvaranje izražajnih linija na licu.

U širem smislu Botox i slični neuromodulatori se mogu upotrijebiti kao dio procesa „reoblikovanja“ lica, kako bi poboljšali neka stanja asimetrije, koja su također posljedica prekomjerne aktivacije mišića lica. Druga moguća indikacija jest liječenje prekomjernog znojenja (hiperhidroza).

NAJČEŠĆE TRETIRANE REGIJE

  • regija između očiju (glabela)
  • čelo
  • vanjski kut očiju (idealan dodatni tretman u pacijenata koji su već imali kiruršku korekciju vjedja – blefaroplastiku)
  • brada (usni kut)
  • vrat
  • pazuh (znojenje)

POSTUPAK I POTENCIJALNE KOMPLIKACIJE

Odabrano područje za tretman temeljito se očisti antiseptičkim sredstvom. Botox tretman obično ne zahtijeva primjenu anestetika, no postoji mogućnost nanošenja anestetičke kreme prije procedure. Na samom početku radi se plan (određuju mjesta injiciranja i doze), uz aktivaciju pojedinih skupina mišića na licu kako bi se točno odredilo mjesto injiciranja.

Za svaku tretiranu zonu primjenjuje se po nekoliko injekcija. Cijela procedura traje traje 15-20 minuta.

Vrlo rijetko, nakon injekcije može se javiti blago oticanje ili stvaranje modrica, kao i kod apliciranja bilo koje injekcije. Također, može se javiti blaga do umjerena glavobolja prvih 24 sata od tretmana. Radi individualne varijabilnosti u anatomiji i funkciji mišića može vrlo rijetko doći do neželjenih efekata poput poremećaja položaja obrve ili vjedje. Radi navedenog može biti potrebno više tretmana za postizanje potpuno zadovoljavajućeg učinka.

Botoks prije i nakon tretmana

BOTOX TRETMAN U ESTETICI LICA – REZULTATI

Prvi vidljivi rezultati javljaju se cca 5-10 dana nakon tretmana. Rezultat djelovanja Botoxa je takav da više niste u mogućnosti kontrahirati mišiće u regiji koja je tretirana, ili su kontrakcije moguće samo uz napor. Dakako, rezultati su privremeni, a očekivani efekt je prisutan 4-6 mjeseci. Nakon tog razdoblja ponovno dolazi do aktivacije pokreta mišića. Ukoliko se tretman ne ponovi, stanje mimike te izgled bora i brazdi vraća se na početno stanje kakvo je bilo prije početnog tretmana.

Možemo potvrditi da najveće zadovoljstvo izražavaju pacijenti koji su u tretmanu nekoliko godina, a dolaze otprilike 2 puta godišnje na održavanje učinka. Na taj način vremenski se odgadja stvaranje novih bora, ali i zaustavlja produbljivanje već postojećih.

Obavezno pročitajte nekoliko korisnih informacija i čestih upita oko primjene neuromodulatora.

OSTALE PRIMJENE BOTOXA U MEDICINI

BOTOX® se aplicira u kožu za liječenje simptoma jakog znojenja ispod pazuha (teška primarna aksilarna hiperhidroza) kada lijekovi koji se koriste na koži (lokalno) ne djeluju dovoljno dobro kod osoba starijih od 18 godina.

Nije poznato je li BOTOX® siguran ili učinkovit za jako znojenje bilo gdje osim pazuha.

BOTOX® u ovoj indikaciji je lijek na recept koji se aplicira za sprječavanje glavobolja kod odraslih s kroničnom migrenom koji imaju 15 ili više dana svakog mjeseca s glavoboljom koja traje 4 ili više sati svaki dan kod osoba starijih od 18 godina.

Nije poznato je li BOTOX® siguran i učinkovit u sprječavanju glavobolja kod pacijenata s migrenom koji imaju 14 ili manje dana s glavoboljom svaki mjesec (epizodna migrena).