Revizija ožiljaka

 

Problem ožiljka

Konzultacija

Tehnike i metode

Nakon operacije

 

PROBLEM OŽILJKA

Naša koža često je izložena riziku nastanka vanjskih ozljeda (opekline, posjekotine, operativni zahvati ili posljedice nakon akni u pubertetu).

Općenito vrijedi pravilo da svaka od navedenih trauma zacjeljuje nekom vrstom ožiljka. Drugim riječima, jednom kada je formiran, ožiljci ostaju trajni, ali se mogu učiniti manje vidljivim ili kirurški korigirati kako bi bili manje uočljivi procedurom koja se zove revizija ožiljaka.

Revizija ožiljaka

Na svu sreću, u nekim slučajevima može se učiniti tzv. revizija ožiljka. To je naročito slučaj u regiji glave i vrata. Ukoliko je ožiljak vidljiv i istaknut na licu ili blizu oka, usta ili nosa, svakako treba razmišljati o njegovom uklanjanju ili prikrivanju.

KONZULTACIJA

Neki ožiljci neprihvaljivi su zbog izloženosti pogledu, dok drugi postaju vidljivi govorom, smijanjem ili drugim pokretima lica. Boja i tip kože, dob i način cijeljenja rane važni su faktori za diskusiju prije operacije, kao i vrijeme odabira operacije.

Neki kirurzi ne savjetuju operativni zahvat čak i do godine dana nakon stvaranja ožiljka. To vrijeme potrebno je da bi se završio prirodni proces cijeljenja. Čest je slučaj da ožiljak koji u početku ne izgleda zadovoljavajuće na kraju poprimi sasvim prihvatljiv oblik.

Različiti tipovi ožiljaka zahtijevaju različit pristup u liječenju. Naprimjer, teške opekotine uzrokuju tvrde ožiljke koji često cijele sa kontrakturama. Tada mišići i tetive koji se nalaze ispod kože bivaju zahvaćeni procesom cijeljenja i kontrakcijom (stezanjem).

Keloidi su ožiljci koji nastaju pretjeranim stvaranjem kolagenih vezivnih niti nakon završetka cijeljenja. Takvi ožiljci obično nastaju kao izrasline na mjestu početnog ožiljka. Hipertrofični ožiljci, za razliku od keloida, ne prelaze granicu područja ožiljka nego postaju debeli, iznad razine kože.

Ožiljak na vratu

Doživljaj značajnosti ožiljka na licu ili vratu vrlo je individualan i različit. Katkada za postizanje maksimalnog učinka terapije može biti potrebno više od jedne procedure, ili više od jedne tehnike.

TEHNIKE I METODE – REVIZIJA OŽILJAKA

Postoji više kirurških tehnika prikladnih za različite vrste ožiljaka (revizija ožiljka).

  • Najčešći način uklanjanja ožiljka jest njegovo izrezivanje u cijelosti ili serijski (u više aktova) i ponovno spajanje rubova kože. To se radi primjenom nježne kirurške tehnike uz pomoć mikrokirurških instrumenata te šivanjem kože tankim šavima. Kod ožiljka koji cijeli stiskanjem (kontrakturom), operacija se općenito sastoji od uklanjanja ožiljka u cijelosti. Nakon ekscizije (odstranjenja), formira se kožni režanj koji se sastoji od okolne zdrave kože. Taj režanj se odigne od podloge kako bi se pomaknuo prema području odstranjenog ožiljka. Ukoliko nije moguće upotrijebiti režanj na takav način, uzima se presadak (graft) kože sa drugog prikladnog područja i preseli u područje ekscidiranog ožiljka. U cijeljenju vrlo važnu ulogu ima vrijeme potrebno da se razviju krvne žile i meko tkivo.
  • Takozvana Z – plastika je metoda kojom pomičemo ožiljak sa jednog područja kože u drugo, obično u prirodne brazde i linije kože. Tako možemo smanjiti njegovu vidljivost. Dakle, Z – plastikom ne uklanjamo ožiljak već ga činimo manje uočljivim.
  • Dermabrazija i laserska revizija ožiljka metode su koje operater koristi da bi ožiljke grube površine ili one koji su iznad razine kože, učinio manje vidljivima. Uklanjaju se gornji slojevi kože abrazijom ili laserskom zrakom. Drugim riječima, ožiljak će ostati, ali će biti mekši, gladak i manje vidljiv.
  • Pretjerano tamnu ili hiperpigmentiranu kožu možemo poboljšati primjenom krema za izbjeljivanje ili kemijskim pilingom. Ova sredstva smanjuju intenzitet i broj granula u koži, smanjujući kontrast boja.
  • Ponekada se keloidi započinju tretirati sa injekcijama kortikosteroida ili nekim drugim sredstvom (silikonska krema) koje se primjenjuje direktno na površinu. Ukoliko te mjere ne zadovolje, ožiljak se ekscidira i rubovi incizije zašiju finim šavima.
Revizija ožiljka
Stanje nakon kirurške revizije ožiljka, dermabrazije te tretmana silikonskim gelom.

NAKON ZAHVATA

Nakon revizije ožiljka možete očekivati blago oticanje, hematom i crvenilo. Premda se šavi vade nakon nekoliko dana, valja imati na umu da time cijeljenje nije još završeno. Općenito se preporuča ograničena tjelesna aktivnost nakon operacije, podizanje uzglavlja kreveta, i primjena hladnih obloga. Također se preporučuje izbjegavanje aktivnosti koje uključuje pomicanje operiranog područja. Za svako uzimanje lijekova nakon operacije trebate obavijestiti vašeg kirurga.

Kod svih vrsta revizije ožiljka, naročito je potrebno posvetiti pažnju na ograničenje intenzivnijeg izlaganja suncu u periodu od 6 – 12 mjeseci.