Hiperhidroza – pretjerano znojenje

Problem znojenja

Terapijske mogućnosti

Botox u tretmanu hiperhidroze

Mjere predostrožnosti

PREKOMJERNO ZNOJENJE - HIPERHIDROZA

Hiperhidroza –  prekomjerno znojenje predstavlja medicinski, a ne samo estetski problem koji uključuje preveliku aktivnost žlijezda znojnica. Prekomjerno znojenje najčešće se javlja ispod pazuha, a može također biti prisutna i na dlanovima i stopalima. Katkada se kao posljedica prekomjernog znojenja mogu javiti i komplikacije poput upala kože u zonama pretjeranog znojenja.

Osnovna funkcija znojenja jest regulacija tjelesne temperature. U teškim oblicima aksilarne hiperhidroze znojenje nadmašuje normalne tjelesne potrebe za hlađenjem kože.

Za dijagnozu ovakvog medicinskog stanja potrebna je profesionalna medicinska obrada koja uključuje anamnezu i testiranje. Postoji cijeli niz potencijalnih uzroka (simptomatska hiperhidroza kao posljedica nekih drugih poremećaja, emocionalna i sl.). Tek nakon dobivenih podataka od pacijenta, moguće je odrediti ciljani tip tretmana.

TERAPIJSKE MOGUĆNOSTI

Između nekoliko različitih tretmana i proizvoda ističu se:

  • deodoranti/antiperspiranti (prva linija), koji u osnovi blokiraju izvodne kanale žlijezda znojnica i tako smanjuju količinu znoja koji dospijeva na površinu kože. Deodoranti u kombinaciji sa antiperspiransima “kontroliraju” i tjelesni miris koji nastaje kao reakcija između bakterija i znoja, čineći kožu kiselijom i manje atraktivnom bakterijama.
  • alternativnu terapiju ubrajamo različite biljne preparate, kao i biofeedback, akupunkturu, hipnozu i tehnike relaksacije, iontoforezu (terapiju strujom).
  • tretman Botoxom odobren je za liječenje prekomjernog aksilarnog znojenja kada ostali lokalni preparati ne daju rezultate. Injicirani neurotoksin Botoxa kontrolira znojenje privremenom blokadom živaca koji kemijskim putem stimuliraju žlijezde znojnice. Znojenje se zaustavlja kada prestane stimulacija kemijskim signalima. Znojenje prestaje samo u apliciranoj zoni, dok se u drugim netretiranim područjima nesmetano nastavlja.
  • visoko specijalizirani operativni zahvati kod najtežih slučajeva, a ponekad i uklanjanje žlijezda znojnica liposukcijom.

BOTOX U TRETMANU PRETJERANOG ZNOJENJA – PROCEDURA

Tretman Botoxom jedina je efikasna terapija pojačanog znojenja. Uspješnost se pokazala u preko 80% slučajeva, a smanjenje produkcije znoja iznosi preko 50%. Značajni rezultati se vide unutar mjesec dana, a trajanje efekta je u većini slučajeva preko 6 mjeseci.

Terapija Botoxom vrši se ambulantno i traje cca 20-ak minuta. Male doze Botoxa injiciraju se tankom iglicom u ranije označena mjesta, tipično ispod ruke u zoni koja je najteže zahvaćena. Aplikacija se daje direktno ispod kože gdje se nalaze žlijezde znojnice. Nažalost, upravo radi nešto izraženije bolnosti, terapija na dlanovima i stopalima se nešto rjeđe provodi.

Ipak, treba naglasiti da Botox nije lijek za znojenje. Proizvodnja znoja ne prestaje, ona se nastavlja nesmetano na drugim dijelovima tijela koja nisu tretirana. Simptomi se postupno vraćaju na prijašnje stanje, kada pacijent osjeti da je vrijeme za slijedeći tretman. Najčešća je situacija da pacijenti terapiju provode u proljeće kako bi imali puni efekt tijekom ljetnih mjeseci.

MJERE PREDOSTROŽNOSTI I MOGUĆE NEŽELJENE REAKCIJE

Najčešće nus pojave nakon injekcije su bolnost i krvarenje, znojenje na drugim mjestima koja nisu tretirana, infekcija, glavobolja, svrbež i kratkotrajna anksioznost.

Prije same odluke o aplikaciji Botoxa nužno je procijeniti da li ima kakvih prepreka sigurnom tretmanu. Obavezna je prethodna detaljna dermatološka anamneza. Kontraindikacije primjeni Botoxa su različite neuromuskularne bolesti (mišića ili živaca), ranije alergijske reakcije ili druge nus pojave na neki od preparata Botoxa, problemi sa disanjem (astma, emfizem), poremećaji gutanja, nedavna operacija na licu, slabost mišića lica i vjeđa, trudnoća ili blisko planiranje trudnoće te dojenje. Obavezan je podatak o lijekovima i drugim preparatima koje uzimate, na recept ili bez njega.