Podizanje usnih kuteva - rješenje za rejuvenaciju perioralne regije i “tužan izgled usta”

Perioralna regija je zadobila veliku pozornost s porastom interesa društvenih medija. Interes za minimalno invazivne zahvate je na vrhuncu, a fileri za usne postaju najtraženiji zahvat filerima. Dok dermalni fileri postižu povećani volumen usana, pacijenti se često žale da imaju “tužan izgled usta”. Fileri i tradicionalni kirurški zahvati za podizanje usana imaju samo skroman učinak na ovu regiju, pa se spušteni kut usana najbolje rješava podizanjem usnog kuta.

Koje metode su uobičajene za podizanje usnog kuta?

  • Minimalno invazivne tehnike poput neurotoksina na mišić depressor anguli oris mogu podići kutove usta.
  • Alternativno se može izvesti stavljanje dermalnog filera u kutove usta. Međutim, i oni su privremeni i nude nepotpuna i neadekvatna rješenja za pomlađivanje spuštenog kuta usana.

Nadalje, punila i neurotoksini mogu stvoriti neprirodan rezultat, a pacijenti su opterećeni stalnim troškovima takvih tretmana, koji su kratkotrajni.

Kirurško podizanje usana izdržalo je test vremena kao trajno rješenje za starenje perioralne regije. Kada pacijenti zatraže pomlađivanje usana, često žele usne koje su dobro izbalansirane s ostatkom njihovog lica, uključujući nedostatak spuštenih namrštenih ili ljutitih kutova usta.

Predloženi su kirurški pristupi usmjereni na izravnu manipulaciju mišića levator i depressor anguli koji su općenito neuspješni. Češća metoda za liječenje depresivnih oralnih komisura uključuje različite tehnike ekscizije kože dizajnirane duž lateralnog aspekta usnog crvenila (vermiliona) i kožne granice.

Ovaj se postupak može kombinirati sa tradicionalnim subnazalnim (‘bullhorn’) podizanjem usana ili čak proširiti medijalno u modificirani izravni lift za usne za restauraciju gornje usne kao i kuta usta (‘prošireni’ kut podizanja usana).  Podizanje usnog kuta (Corner of the lip lift – CLL) je iznimna nadopuna kirurgiji lica koja stari, kao što je lifting lica i vrata.

Kako se izvodi podizanje usnog kuta?

Za izvođenje CLL-a nacrta se ‘trokut’ koji se zatim izrezuje.

Podizanje usnih kuteva

Prvi krak trokuta povučen je od oralne komisure duž kožno-vermilionske granice prema ipsilateralnom filtralnom stupcu i obično mjeri 15-25 mm.  Drugi krak trokuta povučen je duž zamišljene linije koja se proteže od oralne komisure do ranije odredjene točke, obično ima duljinu od 7-10 mm i iznosi dvije trećine duljine od oralne komisure do nazolabijalnog nabora, ali ne prelazi 90 posto te udaljenosti.

Trokut je dovršen crtanjem nježnog luka koji povezuje dvije krake trokuta.  Ekscizija može biti veća s jedne strane od druge kako bi se postigla veća simetrija. Rezultat će biti u 4-5 mm dugotrajnoj okomitoj elevaciji kuta usne.  Dimenzije ovog ‘trokuta’ mogu se mijenjati kako bi se stvorilo veće ili manje podizanje usnog kuta za prilagođavanje stupnja elevacije pojedinom pacijentu.  Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji.

Unatoč nedavnim pomacima na minimalno invazivne zahvate, nekirurške tehnike za ispravljanje spuštenih usana nedostatne su i nisu dugotrajne u pacijenata s ptozom oralne komisure.  Naše iskustvo je otkrilo da CLL učinkovito podiže zavoje u spuštenim kutovima na dugogodišnji način uz vrlo visoku razinu zadovoljstva pacijenata.  Na opisani način moguće je proizvesti promjenjivi stupanj vertikalnog podizanja mijenjajući dimenzije ekscizijskog trokuta.

CLL prije i poslije
Prije i nakon kirurškog podizanja usnih kuteva

Problem ožiljka

Iako je nekoliko konfiguracija izrezivanja kože predloženo za smanjenje ožiljaka lateralno od kuta usta, rijetko smo se susreli s izazovima zacjeljivanja ili nezadovoljstvom pacijenata kožnim dijelom reza lateralno od usnog kuta.