Otoplastika - operacija odstojećih uški

Operacija uški – otoplastika je kirurški zahvat koji služi za vraćanje uške u normalni položaj kod odstojećih tzv. klempavih ušiju, ali je moguće i reoblikovanje uške koja je na neki način deformirana.

To je vjerojatno je najefikasnija operacija za korekciju bilo koje tjelesne mane. Sa sobom nosi velike fizičke i psihičke vrijednosti za pacijenta, uz vrlo mali rizik.

OTOPLASTIKA - ESTETSKA KOREKCIJA UŠKI

Problematika nepravilnih uški nije samo estetska već i psihološka. Čak i kod manjih deformiteta, posljedično može doći do narušenog samopouzdanja i lošije adaptacije u školi. Iz tih razloga najčešći kandidati za otoplastiku su djeca, a operacija se izvodi idealno  kada uške dostignu konačnu veličinu, što je oko 5 – 6 godine života.

U odraslih otoplastika također ima važan psihološki utjecaj. Često se ističe želja za promjenom frizure koja neće više morati prekrivati odstojeće uške.

Mogućnosti operacije ne sastoje se samo od vraćanja uške u normalni položaj već je moguće i njeno oblikovanje ili smanjivanje.

Otoplastika

OPERACIJA UŠIJU - KONZULTACIJA PRIJE ZAHVATA

Kao što je pozitivan stav prema svakoj plastičnoj operaciji bitan, isto je naročito važno kada se radi o dječjoj ili adolescentnoj dobi. Konzultacija s operaterom prije operacije pomaže roditeljima da bi procijenili što je za njihovo dijete najprikladnije, kako u fizičkom smislu tako i psihološki.

Pravo vrijeme pristupanja operativnom zahvatu jednako je važan detalj. Operacija ušiju u ranoj dječjoj dobi najpoželjnije je vrijeme iz nekoliko razloga:

  • hrskavica je najmekša te zbog toga najprikladnija za oblikovanje i
  • dijete će imati najveću psihološku korist od estetskog poboljšanja izgleda uške.

Tijekom konzultacije operater će pregledati sve strukture uške i s vama razmotriti mogućnosti korekcije. Čak i ako su uške samo odstojeće, bez drugih deformiteta, vjerojatno će biti potrebno operaciju učiniti obostrano za maksimalni učinak i simetriju.

U većini slučajeva otoplastika se može obaviti elegantno u lokalnoj anesteziji čak i u starijoj dječjoj dobi. Razlog je vrlo jednostavan: uške se mogu vrlo efikasno anestezirati primjenom lokalnog anestetika. Izuzetak su vrlo mala djeca u kojih se zahvat ipak treba učiniti u općoj anesteziji.

Tipična otoplastika na obje uške traje oko 1,5-2 sata.

OTOPLASTIKA - OPERATIVNA TEHNIKA

Operacija započinje s incizijom (rezom na koži) iza uha, u prirodnoj brazdi gdje se uška spaja sa glavom. Nakon toga pristupa se modeliranju/odstranjenju odgovarajućeg dijela hrskavice i konzervativnom uklanjanju kože. U najčešćim slučajevima hrskavica se modelira i oblikuje, a uška rotira unazad i učvršćuje resorptivnim šavima tipa PDS (razgradjuju se nakon nekoliko mjeseci) koji drže ušku u novom položaju i obliku sve dok cijeljenje ne bude završeno.

U Poliklinici najčešće se izvodi otoplastika koja je kombinacija pojedinih tehnika nazvanih po njihovim originalnim autorima (Mustarde, Converse, Stoenstrem, Chong Chet i dr.).

Operacija ušiju

NAKON OPERACIJE

Po završetku operacije, postavlja se sterilni povoj oko uški i glave nekoliko dana. Značajniji bolovi nisu uobičajeni. Jedinu nelagodu predstavlja nemogućnost spavanja u uobičajenom položaju (potrebno je izbjegavati spavanje na strani i pritisak na operirano područje). Nakon vađenja šavova (obično 7. dan od operacije), povoj se stavlja samo tijekom noći još mjesec dana. Time se uška čuva od traume i u ranom postoperativnom razdoblju.

Otoplastika
Otoplastika, kombinirana tehnika, prije i nakon zahvata
Otoplastika
Otoplastika, kombinirana tehnika, prije i nakon zahvata

RIZICI OPERACIJE

Rizici operacije ušiju su minimalni. Treba paziti na razvoj upale i stvaranja hematoma. Nakon vađenja šavi, ostaje tanki skriveni ožiljak sa stražnje strane uške, gotovo nezamjetljiv. Postoji vrlo mala šansa da se uška vrati prema početnom položaju radi tkivne memorije hrskavice.