Otoplastika - korekcija uške

OTOPLASTIKA - ESTETSKA KOREKCIJA UŠKI

Otoplastika – estetska korekcija odstojećih (klempavih) uški vjerojatno je najefikasnija operacija za korekciju bilo koje tjelesne mane. Najčešći kandidati za otoplastiku su djeca, ali operacije se izvode i u starijoj dobi kada uške dostignu konačnu veličinu, što je oko 5 – 6 godine života. Čak i kod relativno manjih deformiteta, posljedično može doći do narušenog samopouzdanja i lošijoj adaptaciji u školi. U odraslih ova operacija također ima važan psihološki utjecaj. Često se ističe želja za promjenom frizure koja neće više morati prekrivati odstojeće uške. Mogućnosti operacije ne sastoje samo od vraćanja uške u normalni položaj već je moguće i njeno oblikovanje ili smanjivanje.

Otoplastika – estetska korekcija uški ne može oštetiti sluh, a uspješna operacija podrazumijeva uške proporcionalne veličini i obliku lica i glave.

OPERACIJA UŠIJU - KONZULTACIJA

Kao što je pozitivan stav prema svakoj plastičnoj operaciji bitan, isto je naročito važno kada se radi o dječjoj ili adolescentnoj dobi. Konzultacija s operaterom prije operacije pomaže roditeljima da bi procijenili što je za njihovo dijete najprikladnije, kako u fizičkom smislu tako i psihološki.

Pravo vrijeme pristupanja operativnom zahvatu jednako je važan detalj.

Otoplastika u ranoj dječjoj dobi najpoželjnije je vrijeme iz nekoliko razloga:

  • hrskavica je najmekša te zbog toga najprikladnija za oblikovanje i
  • dijete će imati najveću psihološku korist od estetskog poboljšanja izgleda uške.

Odrasli kandidati za otoplastiku trebaju znati da uške u starijoj dobi pokazuju drugačije karakteristike od dječje uške i imaju manji kapacitet remodeliranja.

Tijekom konzultacije operater će pregledati sve strukture uške i s vama razmotriti mogućnosti korekcije. Čak i ako su uške samo odstojeće, bez drugih deformiteta, vjerojatno će biti potrebno operaciju ušiju učiniti obostrano za maksimalni učinak i simetriju. Uobičajeno je da se operacija radi u općoj anesteziji za manju djecu, a u lokalnoj anesteziji sa sedacijom kod veće djece i odraslih pacijenata. Tipična operacija na obje uške traje oko 1,5-2 sata.

OPERATIVNA TEHNIKA

Operacija započinje sa incizijom (rezom na koži) iza uha, u prirodnoj brazdi gdje se uška spaja sa glavom. Nakon toga pristupa se uklanjanju odgovarajućeg dijela hrskavice i kože. U nekim slučajevima hrskavica se modelira i oblikuje, a uška rotira unazad i učvršćuje trajnim (neresorbirajućim) šavima. Također postoji mogućnost da se ne odstranjuje dio hrskavice već samo fiksira šavima koji drže ušku trajno u novom položaju i obliku. Nakon remodeliranja, stavljaju se šavi koji podržavaju ušku sve dok proces cijeljenja ne bude gotov.

NAKON OPERACIJE

Po završetku operacije, postavlja se sterilni povoj oko uški i glave nekoliko dana. Značajniji bolovi nisu uobičajeni. Jedina nelagoda predstavlja nemogućnost spavanja u uobičajenom položaju (potrebno je izbjegavati spavanje na strani i pritisak na operirano područje). Nakon vađenja šavi (obično 7. dan od operacije), povoj se stavlja tijekom noći. Time se uška čuva od traume i u ranom postoperativnom razdoblju.

Rizici operacije su minimalni. Treba paziti na razvoj upale i stvaranja hematoma. Nakon vađenja šavi, ostaje tanki skriveni ožiljak sa stražnje strane uške, gotovo nezamjetljiv. Postoji vrlo mala šansa da se uška vrati prema početnom položaju radi tkivne memorije hrskavice.