Otoplastika - operacija odstojećih uški

Operacija uški tj. otoplastika je operacija malog rizika, a velike fizičke i psihičke vrijednosti za pacijenta. Najbolje ju je obaviti u dječjoj dobi, kada uške završe rast, ali je moguća i u odrasloj dobi. Najčešće služi za vraćanje uške u normalni položaj kod odstojećih tzv. klempavih ušiju, ali je moguće i reoblikovanje uške.

OTOPLASTIKA - ESTETSKA KOREKCIJA UŠKI

Otoplastika – estetska korekcija odstojećih (klempavih) uški, vjerojatno je najefikasnija operacija za korekciju bilo koje tjelesne mane.

Najčešći kandidati za otoplastiku su djeca, operacije se izvode kada uške dostignu konačnu veličinu, što je oko 5 – 6 godine života. Problematika nepravilnih uški nije samo estetska već i psihološka. Čak i kod manjih deformiteta, posljedično može doći do narušenog samopouzdanja i lošije adaptacije u školi. U odraslih ova operacija također ima važan psihološki utjecaj. Često se ističe želja za promjenom frizure koja neće više morati prekrivati odstojeće uške.

Mogućnosti operacije ne sastoje se samo od vraćanja uške u normalni položaj već je moguće i njeno oblikovanje ili smanjivanje. Ovj zahvat ne može oštetiti sluh, a uspješna operacija podrazumijeva uške proporcionalne veličini i obliku lica i glave.

Otoplastika

OPERACIJA UŠIJU - KONZULTACIJA PRIJE ZAHVATA

Kao što je pozitivan stav prema svakoj plastičnoj operaciji bitan, isto je naročito važno kada se radi o dječjoj ili adolescentnoj dobi. Konzultacija s operaterom prije operacije pomaže roditeljima da bi procijenili što je za njihovo dijete najprikladnije, kako u fizičkom smislu tako i psihološki.

Pravo vrijeme pristupanja operativnom zahvatu jednako je važan detalj. Operacija ušiju u ranoj dječjoj dobi najpoželjnije je vrijeme iz nekoliko razloga:

  • hrskavica je najmekša te zbog toga najprikladnija za oblikovanje i
  • dijete će imati najveću psihološku korist od estetskog poboljšanja izgleda uške.

Odrasli kandidati za otoplastiku trebaju znati da uške u starijoj dobi pokazuju drugačije karakteristike od dječje uške i imaju manji kapacitet remodeliranja.

Tijekom konzultacije operater će pregledati sve strukture uške i s vama razmotriti mogućnosti korekcije. Čak i ako su uške samo odstojeće, bez drugih deformiteta, vjerojatno će biti potrebno operaciju učiniti obostrano za maksimalni učinak i simetriju. Uobičajeno je da se operacija radi u općoj anesteziji za manju djecu, a u lokalnoj anesteziji sa sedacijom kod veće djece i odraslih pacijenata. Tipična operacija na obje uške traje oko 1,5-2 sata.

OPERATIVNA TEHNIKA

Operacija započinje s incizijom (rezom na koži) iza uha, u prirodnoj brazdi gdje se uška spaja sa glavom. Nakon toga pristupa se modeliranju/odstranjenju odgovarajućeg dijela hrskavice i konzervativnom uklanjanju kože. U najčešćim slučajevima hrskavica se modelira i oblikuje, a uška rotira unazad i učvršćuje resorptivnim šavima tipa PDS (razgradjuju se nakon nekoliko mjeseci) koji drže ušku u novom položaju i obliku sve dok cijeljenje ne bude završeno.

U Poliklinici najčešće izvodimo operacije koje su kombinacija pojedinih tehnika nazvanih po njihovim originalnim autorima (Mustarde, Converse, Stoenstrem, Chong Chet i dr.).

Operacija ušiju

NAKON OPERACIJE

Po završetku operacije, postavlja se sterilni povoj oko uški i glave nekoliko dana. Značajniji bolovi nisu uobičajeni. Jedinu nelagodu predstavlja nemogućnost spavanja u uobičajenom položaju (potrebno je izbjegavati spavanje na strani i pritisak na operirano područje). Nakon vađenja šavova (obično 7. dan od operacije), povoj se stavlja samo tijekom noći još mjesec dana. Time se uška čuva od traume i u ranom postoperativnom razdoblju.

Rizici operacije ušiju su minimalni. Treba paziti na razvoj upale i stvaranja hematoma. Nakon vađenja šavi, ostaje tanki skriveni ožiljak sa stražnje strane uške, gotovo nezamjetljiv. Postoji vrlo mala šansa da se uška vrati prema početnom položaju radi tkivne memorije hrskavice.

CIJENA OTOPLASTIKE

Rekonstrukcija odstojećih ušiju – otoplastika: 8.000 – 12.000 HRK