Blefaroplastika - operacija kapaka

Blefaroplastika je postupak korekcije kapaka i podočnjaka tj. uklanjanja visećih vjeđa i vrećica pod očima. Rezultat ove operacije je pomlađen i odmorniji izgled. Važno je naglasiti da ovo nije operacije kojom korigiramo bore ili tamne kolutove oko očiju. Bez obzira na to je li razlog za operaciju kapaka medicinski ili kozmetički, nužne su konsultacije i dogovor prije samog zahvata kao i provođenje postoperativnih instrukcija.

BLEFAROPLASTIKA – INDIKACIJE I OGRANIČENJA

Estetska operacija kapaka zahvat je kojim uklanjamo viseće kapke koji vas mogu činiti starijim ili smetati jasnom vidu. Tom operacijom uklanjaju se i vrećice ispod očiju koje licu daju umoran i istrošen izgled. S tehničke strane, blefaroplastikom reduciramo/repozicioniramo višak masti, mišića i kože sa gornje i donje vjeđe.

Ipak, treba reći da ovom procedurom ne možemo ukloniti tamne prstene, fine linije i bore oko očiju niti korigirati spuštene obrve, za što se primjenjuju druge metode. 

KONZULTACIJA PRIJE OPERACIJE KAPAKA

Tijekom vaše konzultacije obavit ćemo pregled očiju i razjasniti važna pitanja o mehanizmu stvaranja suza, suhoće očiju, nošenja kontaktnih leća. Vaš operater će uzeti medicinsku anamnezu i objasniti mogućnosti i ograničenja blefaroplastike. Bitni su i podaci o životnoj dobi, tipu kože, kao i stanju vida. Nakon donošenja odluke o operaciji, doznati ćete neke detalje kirurške tehnike te potrebni tip anestezije i sve rizike zahvata.

Ukupni rezultat može se možda poboljšati dodatnom procedurom, bilo u sklopu ovog zahvata ili kao samostalna operacija. Vaš operater može preporučiti izvođenje istovremenog liftinga čela s namjerom da se malo podignu spuštene obrve ili osvježi izgled čela. Također dolazi u obzir uklanjanje bora oko očiju nekom neinvazivnom metodom (dermalno puniloBotox ili kemijski piling). Na taj način postiže se potpuniji i trajniji učinak.

Blefaroplastika (operacija kapaka) - priprema za operaciju

BLEFAROPLASTIKA - TEHNIKE ZAHVATA

Na početku operacije gornjeg kapka kirurg crta linije na koži kako bi se ožiljak maksimalno uklopio u postojeće prirodne brazde i na taj način učinio manje vidljivim. Potom se učini incizija (rez) na koži, uklanja suvišak masti, mišića i kože. Incizija se zatvara finim vrlo tankim šavima i na taj način vidljivost ožiljka smanjuje

Operacija donjeg kapka započinje rezom smještenim nekoliko milimetara ispod linije trepavica u kožnoj brazdi koja se ističe mimikom smijanja. Suvišak mišića i masti odstranjuje se zajedno sa kožom i incizija zatvara istim postupkom kao i na gornjoj vjeđi. Donjoj vjeđi također se može pristupiti i rezom kroz konjunktivu, ako je osnovni problem u suvišku masti. Incizija se u tom slučaju izvodi s unutarnje strane donje vjeđe i odstranjuje višak masti. Ovaj rez se ne vidi nakon operacije. Uobičajeno trajanje operacije je 1 – 2 sata.

Na kraju operacije kapaka nije nužno da se oči pokrivaju, ali je obavezno stavljanje antibiotske masti na operirano područje kao i masti ili kapi protiv suhoće rožnice, kada za to postoji potreba. Određeni stupanj oticanja i stvaranja hematoma je neizbježan. Redovito stavljanje hladnih obloga kao i podizanje uzglavlja nužno je kako bi se olakšalo cijeljenje i ubrzao oporavak. Prema potrebi propisati će se određeni lijekovi koji će smanjiti takvu nelagodu.

NAKON OPERACIJE

Bez obzira bio vaš razlog za operaciju medicinski ili strogo kozmetički, pacijent mora na sebe preuzeti obvezu pridržavanja prijeoperativnih i postoperativnih instrukcija.

Nakon blefaroplastike šavi se vade za 5 – 7 dana.

Otprilike 7 – 10 dana nakon operacije kapaka, operirano područje potrebno je čistiti blagim antiseptičkim sredstvom (može se osjećati suhoća, svrbež i pritisak). Katkada se preporučuje kapanje odredjenih kapi u oči, a daju i informacije o aktivnostima koje treba izbjegavati narednih nekoliko tjedana.

Konačni rezultat je osvježeno lice, pomlađenog i ljepšeg izgleda očiju, što se može prepoznati na fotografiji operirane pacijentice.

Blefaroplastika - prije i poslije operacije

CIJENA OPERACIJE KAPAKA

Kod ove operacije moguće su mnoge varijacije i dodatni zahvati pa ćete na konsultacijama dobiti finalnu cijenu. Cijene osnovnih zahvata su sljedeće:

  • Gornja blefaroplastika – rekonstrukcija gornjih kapaka – 8000 HRK
  • Donja blefaroplastika – rekonstrukcija donjih kapaka – 10000 HRK
  • Gornja i donja blefaroplastika – rekonstrukcija gornjih i donjih vjeđa –  15000 HRK
  • Medicinska blefaroplastika i korekcija obrva (dermalnim punilima) – 2500 – 5000 HRK