Estetska korekcija vjeđa - blefaroplastika

ESTETSKA OPERACIJA VJEĐA – INDIKACIJE I OGRANIČENJA

Estetska operacija vjedja (blefaroplastika) zahvat je kojim uklanjamo viseće kapke koji vas mogu činiti starijim ili smetati jasnom vidu. Tom operacijom uklanjaju se i vrećice ispod očiju koje licu daju umoran i istrošen izgled. Ipak, treba reći da ovom procedurom ne možemo ukloniti tamne prstene, fine linije i bore oko očiju niti korigirati spuštene obrve, za što se primjenjuju druge metode. Blefaroplastikom reduciramo višak masti, mišića i kože sa gornje i donje vjeđe.

KONZULTACIJA

Tijekom vaše konzultacije obavit ćemo pregled očiju i razjasniti važna pitanja o mehanizmu stvaranja suza, suhoće očiju, nošenja kontaktnih leća. Vaš operater će uzeti medicinsku anamnezu i objasniti mogućnosti i ograničenja blefaroplastike. Bitni su i podaci o životnoj dobi, tipu kože, kao i stanju vida. Nakon donošenja odluke o operaciji, doznati ćete neke detalje kirurške tehnike te potrebni tip anestezije i sve rizike zahvata.

Ukupni rezultat može se možda poboljšati dodatnom procedurom, bilo u sklopu blefaroplastike ili kao samostalna operacija. Vaš operater može preporučiti izvođenje istovremenog liftinga čela s namjerom da se malo podignu spuštene obrve ili osvježi izgled čela. Također dolazi u obzir uklanjanje bora oko očiju nekom neinvazivnom metodom (dermalno puniloBotox ili kemijski piling). Na taj način postiže se potpuniji i trajniji učinak.

Gornja vjedja, obrva i čelo razmatraju se kao jedna anatomska regija i analiziraju zajedno prije operacije. Donja vjedja, obraz i tzv. srednje lice takodjer se smatraju jednom estetskom jedinicom.

Značaj navedene podjele jest da se kirurške korekcije planiraju prema željenim promjenama u tim regijama.

BLEFAROPLASTIKA - TEHNIKE ZAHVATA

Na početku operacije gornje vjeđe kirurg crta linije na koži kako bi se ožiljak maksimalno uklopio u postojeće prirodne brazde i na taj način učinio manje vidljivim. Potom se učini incizija (rez) na koži, uklanja suvišak masti, mišića i kože. Incizija se zatvara finim vrlo tankim šavima i na taj način vidljivost ožiljka smanjuje

Operacija donje vjeđe započinje rezom smještenim nekoliko milimetara ispod linije trepavica u kožnoj brazdi koja se ističe mimikom smijanja. Suvišak mišića i masti odstranjuje se zajedno sa kožom i incizija zatvara istim postupkom kao i na gornjoj vjeđi. Donjoj vjeđi također se može pristupiti i rezom kroz konjunktivu, ako je osnovni problem u suvišku masti. Incizija se u tom slučaju izvodi s unutarnje strane donje vjeđe i odstranjuje višak masti. Ovaj rez se ne vidi nakon operacije. Uobičajeno trajanje operacije je 1 – 2 sata.

Na kraju operacije nije nužno da se oči pokrivaju u cijelosti, ali je obavezno stavljanje antibiotske masti na operirano područje kao i masti ili kapi protiv suhoće rožnice. Određeni stupanj oticanja i stvaranja hematoma je neizbježan. Redovito stavljanje hladnih obloga kao i podizanje uzglavlja nužno je kako bi se olakšalo cijeljenje i ubrzao oporavak. Prema potrebi propisati će se određeni lijekovi koji će smanjiti takvu nelagodu.

NAKON OPERACIJE

Bez obzira bio vaš razlog za operaciju medicinski ili strogo kozmetički, pacijent mora na sebe preuzeti obavezu pridržavanja prijeoperativnih i postoperativnih instrukcija.

Šavi se vade 3 – 5 dana nakon operacije.

Otprilike 7 – 10 dana nakon operacije, operirano područje potrebno je čistiti blagim antiseptičkim sredstvom (može se osjećati suhoća, svrbež i pritisak). Preporučuje se kapanje odredjenih kapi u oči, a daju i informacije o aktivnostima koje treba izbjegavati narednih nekoliko tjedana.

Konačni rezultat je osvježeno lice, pomlađenog i ljepšeg izgleda očiju, što se može prepoznati na fotografiji operirane pacijentice.