Botox cosmetic – što je istina?

  • Tvrdnja: Primjena Botoxa nije uopće sigurna.

Činjenica: Botox cosmetic tretman je u kliničkoj upotrebi eć preko 20 godina. Od toga, preko 10 godina je odobren za kozmetičke/estetske indikacije (bore), a najpoznatiji proizvodjač je farmaceutska tvrtka Allergan čije preparate najčešće i koristimo u Poliklinici. Dakako, sigurnost je dokazana za sve regije ali i druge indikacije.

  • Tvrdnja: Postoje kreme koje su boljeg učinka od Botoxa.

Činjenica: Površinske (topičke) kreme djeluju samo na površinu kože. Botox cosmetic djeluje na snažne mišiće koji su smješteni ispod kože i koji utječu na stvaranje bora. Relaksirajući mišiće, posljedično se relaksira i koža koja zato postaje glatka.

  • Tvrdnja: Nakon injekcije Botoxa ostaje “smrznuto” lice.

Činjenica: Premda su rezultati injekcije Botoxa vrlo brzo vidljivi (5-7 dana), vaše lice ne izgleda kao “smrznuto”. Aktivnost mišića na koje djeluje Botox jednostavno je znatno smanjena, tako da još uvijek postoji mogućnost mrštenja i ostale mimike, ali bez bora i brazdi.

  • Tvrdnja: Nakon prestanka efekta Botoxa, lice izgleda drukčije nego prije.

Činjenica: efekt Botoxa traje cca 4-6 mjeseci, a nakon toga supstanca postupno i u potpunosti biva uklonjena iz organizma. izgled lica se tada vraća u početno stanje (kao prije tretmana). Pacijenti nakon prve aplikacije često odabiru regularni tretman (tipično 2-3 puta godišnje).

  • Tvrdnja: Botox cosmetic tretman ostavlja vidljive promjene na koži, poput nekih drugih tretmana (svjetlija koža).

Činjenica: Botox djeluje samo na mišiće koji su smješteni ispod kože, tako da nema prepreke za primjenu na sve tipove kože (svijetla ili tamnija put) bez opasnosti promjene pigmenta.