O čemu se ovdje točno radi?

Promatrano kroz zdravlje pacijenata radi se o aspektima svakodnevnog života koji mogu utjecati na kirurške ishode, ali i cjelokupno zdravlje, uključujući higijenu spavanja, izbor prehrane, navike vježbanja i strategije uma i tijela za upravljanje stresom i boli. Neke ili mnoge od ovih životnih navika možda su vam poznate, a ako je tako, dublje upoznavanje tih elemenata može poslužiti za povećanje vašeg zadovoljstva življenjem. Za one druge, većina ovih mjera i njihove osobitosti mogu biti nove, stoga potičemo otvoren um u potrazi za postizanjem sveobuhvatnog zadovoljstva pacijenata. Imajući to na umu, pokušaćemo se osvrnuti na neke od elemenata životnog stila i njihov utjecaj na pripremu za vaš tretman.

Navike spavanja i sna

Adekvatan san blagotvorno utječe na vrijeme oporavka od kirurškog zahvata i poboljšava liječenje boli. Nedavne studije su pokazale da spavanje prije operacije igra važnu ulogu u smanjenju postoperativne boli, dok poremećaji spavanja nakon operacije mogu povećati osjetljivost na bol, dovesti do neželjenih kardiovaskularnih događaja i doprinijeti slabijem oporavku. Nadalje, nedostatak sna povezan je s tzv. markerima upale (npr. citokini, IL-6, CRP), što može negativno utjecati na zacjeljivanje i kontrolu boli te povećati rizik od infekcije.

Neke smjernice važne za higijenu spavanja uključuju:

  • izbjegavanje jakog svjetla i korištenje telefona u vremenu od 22:00 do 6:00 ujutro
  • promatranje sunčeve svjetlosti (ne direktno u 🌞) unutar 30-60 minuta nakon buđenja i ponovno prije zalaska sunca kako bi se pomoglo u modulaciji melatonina
  • prakticiranje dosljednog vremena buđenja i odlaska na spavanje
  • izbjegavanje kofeina unutar 8-10 sati prije spavanja
  • održavanje prostorije hladnom i tamnom
  • izbjegavanje alkohola i lijekova za spavanje jer oboje značajno i negativno mijenjaju normalne cikluse spavanja.

Alkohol

Alkohol ne samo da smanjuje našu sposobnost da dobijemo adekvatan REM san, što samo po sebi rezultira štetnim učincima poput gore navedenih, on je i upalni čimbenik, izazivajući visoke razine proupalnih citokina. Bolesnike je potrebno educirati o važnosti izbjegavanja alkohola u perioperativnom razdoblju, jer to može dovesti do pogoršanja edema, postoperativnog krvarenja, sporog zacjeljivanja rana i infekcije (s tim da je rizik od toga značajno veći kod onih koji piju više).

Modifikacija režima prehrane

Promjene u prehrani trebale bi biti obavezni uvjet prilikom pripreme za operaciju.

Promjene u prehrani mogu pomoći u smanjenju sustavne upale, poboljšanju kontrole tjelesne težine i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, a svi su oni u konačnici povezani s nuspojavama anestetika i kirurškog zahvata. Postoji mnogo jednostavnih dodataka i potrebnih ograničenja u prehrani koje pacijenti moraju uzeti u obzir.

Studije su pokazale da omega-3 masne kiseline mogu potaknuti zacjeljivanje rana, pojačati imunološki odgovor i smanjiti upalu. Zdrave masti iz maslinovog ulja, avokada, kokosovog ulja, divljeg lososa, orašastih plodova i sjemenki pomažu u tjelesnoj apsorpciji vitamina i mogu također pomoći u povećanju razine energije nakon operacije.

Protein je bitan gradivni blok za rast i popravak, zacjeljivanje rana i prevenciju infekcija. Namirnice s visokim udjelom proteina uključuju grah i soju, perad, orašaste plodove i sjemenke, jaja, školjke i divlje ulovljene ribe.

Vitamin A (npr. mrkva, slatki krumpir, kelj i špinat) i vitamin C (npr. agrumi, bobičasto voće, krumpir, rajčica, dinja i slatka paprika) pomažu u zacjeljivanju rana.

Vitamin C potiče zacjeljivanje rana kroz proizvodnju kolagena. Zeleno lisnato povrće (kelj, špinat, rikola) bogato je vitaminom C, manganom, magnezijem, folatom i provitaminom A. Kao dodatni bonus, poznato je da smanjuje upalu, poboljšava imunološku funkciju i poboljšava zacjeljivanje rana.

Cink (npr. crveno meso hranjeno travom, orašasti plodovi, sjemenke, jaja, mahunarke, školjke) također potiče zacjeljivanje rana i treba ga ugraditi nakon operacije.

Treba izbjegavati visoko obrađenu hranu, jer obično sadrži malo vlakana i hranjivih tvari koje su našem tijelu potrebne za izlječenje, a mogu također potaknuti upalu.

Stabilnost glukoze - što je to?

Važnost stabilnosti glukoze i metaboličkog zdravlja nedavno je došlo u središte znanstvenog interesa.

Samo 12 posto populacije je metabolički sposobno – što znači da su mnogi od nas i naši pacijenti pod visokim rizikom za dijabetes, kardiovaskularne bolesti i pretilost – dakle sve komorbiditete za koje je poznato da negativno utječu na kirurške ishode. Utjecaj stabilizacije glukoze je višestruk.

  • Mikrovaskularna optimizacija odlučujuća je za cijeljenje rana i prevenciju infekcija. Nestabilnost glukoze i nekontrolirana hiperglikemija negativno utječu na cijeljenje rana i povećavaju rizik od infekcije, što se nedavno pokazalo u plastičnoj kirurgiji dojke.
  • Starenje kože. Hiperglikemija ubrzava starenje kože tzv. glikacijom, stvarajući napredne krajnje proizvode glikacije (AGE). AGE se nakupljaju u starijoj koži, utječu na protein u dermisu, mijenjaju normalnu funkciju kolagena i ometaju normalan promet stanica, što u konačnici rezultira gubitkom elastičnosti kože. Međutim, studije pokazuju da stabilizacija razine glukoze u krvi može smanjiti glikirani kolagen za 25 posto u samo četiri mjeseca. Karakteristični nalazi starenja kože, uključujući smanjenu otpornost na mehanički stres, oslabljeno cijeljenje rana i izobličenu dermalnu vaskulaturu, mogu se dijelom pripisati glikaciji.
  • Energija i raspoloženje. Minimiziranje skokova glukoze u krvi i naknadnog “pada” stabilizacijom razine glukoze u krvi pomaže u održavanju i povećanju razine energije te poboljšanju raspoloženja, produktivnosti i općeg blagostanja.

U budućnosti, propisivanje kontinuiranih mjerača glukoze (CGM) u mjesecu prije operacije radi optimizacije razine glukoze natašte, prosječne i postprandijalne razine glukoze može pomoći u ublažavanju štetnih događaja koji se mogu spriječiti kod naših pacijenata. CGM često omogućuje pokretanje aktivnih promjena putem trenutnog biofeedback-a koji ne samo da će imati koristi od ukupnog zdravlja, već i na kvalitetu i izgled kože. Prevencija je pritom ključna.

Aerobno vježbanje

Brojne studije su pokazale da sjedilački način života doprinosi negativnim ishodima mentalnog i fizičkog zdravlja. Mnoge kirurške specijalnosti koriste “prehabilitaciju” ili prijeoperativnu aerobnu vježbu za optimizaciju kirurških ishoda, što je postalo vrlo aktualna tema u istraživanju.

Tzv. prehabilitacija priprema pacijente prijeoperativno korištenjem različitih vježbi za koje se smatra da povećavaju fizičke, fiziološke, metaboličke i psihosocijalne rezerve. Aerobne vježbe pokazale su poboljšanja kardiometaboličkog zdravlja, kvalitete života (QOL) i kirurških ishoda. Veća aerobna kondicija povezana je s nižim rizikom od morbiditeta u bolesnika s karcinomom debelog crijeva koji su podvrgnuti operaciji, dok je sustavni pregled pokazao poboljšanja kardiorespiratornog zdravlja i QOL-a u bolesnika koji su bili podvrgnuti prehabilitaciji prije urološke operacije raka.

Nadalje, nedavno randomizirano kliničko ispitivanje pokazalo je da su žene koje su podvrgnute povećanju grudi i nastavili s vježbanjem tjedan dana nakon operacije bile zadovoljnije svojom operacijom i nisu imali više komplikacija u usporedbi s onima koji su čekali duže sa fizičkom aktivnosti.

Nefarmakološka kontrola boli

Optimalno liječenje boli omogućuje brži i jednostavniji oporavak. Jako oslanjanje na korištenje farmakoloških i/ili narkotičkih opcija za liječenje boli može rezultirati neželjenim nuspojavama. U eri rastuće stope kronične boli, ovisnosti o opioidima i smrti povezanih s opioidima, naglasak na drukčiji pristup kao što je meditacija svjesnosti, mogu biti ključni alat za podučavanje pacijenata da samostalno reguliraju bol kroz prihvaćanje. Sve veći broj studija pokazuje predloženu korist intervencija temeljenih na svjesnosti za kontrolu boli.

Više studija je pokazalo pozitivan utjecaj svjesnosti/pokusa usmjerenih na bol na ublažavanje intenziteta boli i neugodnosti. Nedavna studija pod naslovom “Vođena svjesna meditacija za kontrolu boli nakon septorinoplastike: Randomized-Controlled Pilot Study” objavljena u Facial Plastic Surgery & Aesthetic Medicine (Krane et al., 2021.) procijenila je utjecaj vođene meditacije svjesnosti putem novog web alata kod pacijenata koji se podvrgavaju septorinoplastici. Iako nisu uočene značajne razlike u intenzitetu boli ili unosu opioida, pilot studija je pokazala visoke stope zadovoljstva pacijenata.
Budući da je to bila pilot studija, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo kako meditacija svjesnosti može igrati ulogu u perioperativnoj boli i upravljanju anksioznošću.

Kakav zaključak izvesti?

Ukratko, nema sumnje da je edukacija pacijenata o preventivnim mjerama ključna za navigaciju kroz krizu metaboličkog zdravlja i epidemiju opioida u kojoj se nalazimo. Odgovarajuća priprema pacijenata koja se bavi higijenom spavanja, metaboličkim zdravljem, uključujući dijetu bogatu hranjivim tvarima i stabilizaciju glukoze, i korištenje strategija uma i tijela ključno je kada se pristupa optimizaciji ishoda.