Facelift – estetska kirurgija lica i vrata

Što se dešava sa licem procesom starenja?

Prolaskom godina dolazi do prirodnog procesa opuštanja kože na licu i vratu, kao i drugim regijama našeg tijela. Oko rubova očiju pojavljuju se karakteristične nježne linije bora. Prisutne vodoravne linije kože čela koje zamjećujemo u mladosti, vremenom se produbljuju i postaju vidljivije kao brazde. Oko brade dolazi do karakterističnih promjena, neravnina i nabora, sve do stvaranja upadljivog podbratka. Sa prednje strane vrata uočavamo okomite linije koje čine nabore lako uočljive na koži.

Svim opisanim promjenama, kao i onim drugima koje nisu ovdje navedene, upravlja naše nasljeđe (genetika), navike stečene tijekom života, sveprisutna gravitacijska sila, a također i neizbježne posljedice izazvane sunčevim zračenjem.

Kada i kako razmišljati o faceliftu?

Sve mnogobrojnija populacija srednje i starije životne dobi pridonosi činjenici da je facelift procedura sve češće tražena među kirurškim zahvatima na glavi i vratu. Facelift operacija katkada se provodi na pacijentima u njihovim 30-im godinama, ali treba istaći da se uspješne operacije rade i na pacijentima u 70-ima.

Uvijek valja imati na umu da facelift ne može zaustaviti proces starenja niti može vratiti biološki sat unatrag. Ono što može učiniti jest da pripomogne održati zdrav i pomlađen izgled licu.

Konzultacija

Osnovni preduvjet uspjeha predstavljaju dobro opće zdravlje pacijenta i poznavanje temeljnih informacija o zahvatu. Pri tome, dobro razumijevanje ograničenja facelifta ključna je pretpostavka, a psihološka stabilnost pacijenta vrlo važna. Idealan facelift ne postoji – cilj operacije treba biti poboljšanje cjelokupnog izgleda lica i vrata. Važne činjenice, poput tipa kože i njene elastičnosti, individualna sklonost cijeljenju rana, osobitosti koštanih struktura glave, kao i realan pozitivan pristup operaciji trebaju biti raspravljeni tijekom razgovora sa vašim operaterom. Svakako treba razjasniti da li ukupni efekt može biti još bolji eventualnim dodatnim procedurama na bradi i vratu (npr. liposukcijom lica i vrata) kako bi se uklonio suvišak masnog tkiva. Ako postoji nekoliko zona na licu ili vratu koje zahtijevaju zasebnu korekciju, dolazi u obzir nekoliko odvojenih procedura da bi se postigao maksimalni učinak (lifting obrva ili čela, srednjeg dijela lica ili blefaroplastika).

Izbor kvalificiranog plastičnog kirurga glave i vrata od velike je važnosti. Tijekom preliminarne konzultacije kirurg će pažljivo pregledati strukturu vašeg lica, kvalitetu kože, njenu boju i elastičnost. Prije operacije učiniti će se fotografiranje, a operater uzeti će detaljnu anamnezu i medicinske podatke baš kao da se nalazite u bolnici i spremate za bilo koji drugi operativni zahvat, kao i procijeniti vaše mentalno zdravlje i emocionalni odnos prema operaciji. Nužno je otkriti postojanje individualnih rizika poput visokog krvnog tlaka, sklonosti stvaranja ožiljaka, pušenja ili poremećaja zgrušavanja krvi.

Tehnika operacije

U Poliklinici u zadnje vrijeme najčešće izvodimo facelift zadnje generacije, tzv. MACS (Minimal Access Cranial Suspension) facelift ili facelift kratkog reza (Short Scar) koji je prikladan za veliku većinu pacijenata oba spola, poglavito mlađe životne dobi, tj. u 40-im i 50-im godinama života. Ova vrsta facelifta garantira minimalnu traumu tkiva lica uz manje zamjetljive postoperativne ožiljke, a operacija je nešto kraćeg trajanja. Postoperativni oporavak je značajno brži nego kod klasične tehnike, što je za pacijente vrlo prihvatljivo radi ranijeg povratka redovitim aktivnostima.

Klasična tehnika (SMAS) operacije započinje rezom (incizijom) u području kose iznad sljepoočnice, ispred i iznad uha, a nastavlja sa rezom oko uha te se na kraju vraća ponovno u vlasište gdje je rez i započeo. Nakon toga slijedi odizanje kože prije nego što operater repozicionira i učvrsti dublje tkivo mišića i vezivnog tkiva u željenom položaju. Suvišak masnog tkiva se odstranjuje, a uz to i višak kože. U muškaraca se incizija planira tako da bude uklopljena u liniji rasta brade.

U svakom slučaju, koliko god je to moguće rez se postavlja tamo gdje će biti najbliži već postojećim normalnim kožnim brazdama i borama. Na taj način postiže se maksimalna kamuflaža ožiljka. Nakon odstranjenja viška kože operater zatvara inciziju sa finim šavovima i/ili metalnim kopčama (staplerima) koji omogućuju izvođenje operacije bez potrebe šišanja kose na mjestu incizije.

da2db3c177ff14

Ovisno o tipu i težini, operacija traje između 2 i 4 sata. Većina operatera preporuča izvođenje facelifta u općoj anesteziji. Ukoliko se odabere drugi tip anestezije (kombinacija lagane sedacije, lokalne anestezije te intravenske anestezije) pacijent može osjećati malu nelagodu. Nakon operacije primjenjuje se povoj tako da se mjesta incizije i operirano područje detaljno pokrije da bi ostalo čisto i sterilno. Unatoč tome što većina pacijenata osjeća vrlo male bolove, daju se lijekovi protiv bolova (analgetici) od strane operatera ili anesteziologa.

Nakon operacije neizbježno je stvaranje određene otekline i/ili hematoma, a tom slučaju daju se upute o stavljanju hladnih obloga da bi se oticanje održalo minimalnim. Povoj se uklanja nakon 1-2 dana, a daljnja previjanja dogovaraju se prema potrebi. Savjetuje se podizanje uzglavlja kreveta te izbjegavanje prekomjernih tjelesnih aktivnosti. Svakako treba izvijestiti operatera u slučaju nelagode u području glave i vrata ili drugih problema koji se mogu pojaviti. Premda postoji malo rizika kod facelift operacije oni su katkada neizbježni, slično kao i kod bilo kojeg drugog operativnog zahvata.

U većini slučajeva na završetku operacije postavlja se drenaža operiranog područja. Ona se uklanja drugi ili treći dan nakon operacije. Svi šavovi i stapleri obično se uklanjaju 5-10. dan nakon operacije. Tijekom ranog postoperativnog razdoblja preporuča se izbjegavanje veće fizičke aktivnosti. O samoj operaciji svakako trebate steći i održavati potporu vaših prijatelja i obitelji, kako nakon operacije, tako i prije vašeg donošenja odluke o faceliftu.

Oporavak nakon operacije…

Oporavak traje tipično 2-3 tjedna, premda će neki pacijenti biti sposobni za povratak uobičajenim aktivnostima i povratku na posao nakon dva tjedna. Ožiljci od reza obično nisu zamjetljivi, imajući u vidu potrebno vrijeme za “sazrijevanje” ožiljka. U svakom slučaju, ožiljci se lagano prikriju postavljanjem u prirodne kožne brazde, kosom ili različitom dostupnom kozmetikom u slučaju produljenog cijeljenja. Treba imati na umu da uspješnom operacijom ne zaustavljamo prirodni proces starenja te da je očekivano blago opuštanje kože tijekom prvih nekoliko tjedana.

I na kraju, ne zaboravite…Plastična kirurgija glave i vrata omogućuje korekciju mnogih nesavršenosti lica i uklanja znake prijevremenog starenja, a poboljšanjem vašeg izgleda kozmetička kirurgija može pripomoći promjeni vašeg odnosa prema sebi.