Estetska korekcija vjedja

Indikacije i ograničenja

Blefaroplastikom uklanjamo viseće kapke koji vas mogu činiti starijim ili smetati jasnom vidu. Tom operacijom uklanjaju se i vrećice ispod očiju koje licu daju umoran i istrošen izgled. Ipak, treba reći da ovom procedurom ne možemo ukloniti tamne prstene, fine linije i bore oko očiju niti korigirati spuštene obrve, za što se primjenjuju druge metode. Blefaroplastikom reduciramo višak masti, mišića i kože sa gornje i donje vjeđe. Konačni rezultat je osvježeno lice, pomlađenog i ljepšeg izgleda očiju. Bez obzira bio vaš razlog medicinski ili strogo kozmetički, pacijent mora na sebe preuzeti obavezu pridržavanja prijeoperativnih i postoperativnih instrukcija.

Konzultacija

Tijekom vaše konzultacije obaviti će se pregled očiju i razjasniti važna pitanja o mehanizmu stvaranja suza, suhoće očiju, nošenja kontaktnih leća. Vaš operater će uzeti medicinsku anamnezu i objasniti mogućnosti i ograničenja blefaroplastike. Bitni su i podaci o životnoj dobi, tipu kože, kao i stanju vida. Nakon donošenja odluke o operaciji, doznati ćete neke detalje kirurške tehnike te potrebni tip anestezije i sve rizike zahvata.

Ukupni rezultat može se možda poboljšati dodatnom procedurom, bilo u sklopu blefaroplastike ili kao samostalna operacija. Vaš operater može preporučiti izvođenje istovremenog liftinga čela sa namjerom da se malo podignu spuštene obrve ili osvježi izgled čela. Također dolazi u obzir uklanjanje bora oko očiju nekom neinvazivnom metodom (dermalno punilo, Botox ili kemijski piling). Na taj način postiže se potpuniji i trajniji učinak.

Tehnike zahvata

Na početku operacije gornje vjeđe kirurg crta linije na koži kako bi se ožiljak maksimalno uklopio u postojeće prirodne brazde i na taj način učinio manje vidljivim. Potom se učini incizija (rez) na koži, uklanja suvišak masti, mišića i kože. Incizija se zatvara finim vrlo tankim šavima i na taj način vidljivost ožiljka smanjuje.

Operacija donje vjeđe započinje rezom smještenim nekoliko milimetara ispod linije trepavica u kožnoj brazdi koja se ističe mimikom smijanja. Suvišak mišića i masti odstranjuje se zajedno sa kožom i incizija zatvara istim postupkom kao i na gornjoj vjeđi. Donjoj vjeđi također se može pristupiti i rezom kroz konjunktivu, ako je osnovni problem u suvišku masti. Incizija se u tom slučaju izvodi s unutarnje strane donje vjeđe i odstranjuje višak masti. Ovaj rez se ne vidi nakon operacije. Uobičajeno trajanje operacije je 1 – 2 sata.

Na kraju operacije nije nužno da se oči pokrivaju u cijelosti, ali je obavezno stavljanje antibiotske masti na operirano područje kao i masti ili kapi protiv suhoće rožnice. Određeni stupanj oticanja i stvaranja hematoma je neizbježan. Redovito stavljanje hladnih obloga kao i podizanje uzglavlja nužno je kako bi se olakšalo cijeljenje i ubrzao oporavak. Prema potrebi propisati će se određeni lijekovi koji će smanjiti takvu nelagodu.

Nakon operacije

Šavi se vade 3 – 5 dana nakon operacije.

Otprilike 7 – 10 dana nakon operacije, operirano područje potrebno je čistiti blagim antiseptičkim sredstvom (može se osjećati suhoća, svrbež i pritisak). Preporučuje se kapanje odredjenih kapi u oči, a daju i informacije o aktivnostima koje treba izbjegavati narednih nekoliko tjedana.